друкувати


Відбулося друге засідання Громадської ради при УСБУ в Івано-Франківській області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-08 04:30:40

7 травня п.р. відбулося друге засідання Громадської ради при СБ України в Івано-Франківській області. Основними темами обговорення стали запобігання дестабілізації ситуації на Прикарпатті під час відзначення Дня Перемоги, а також вплив подій на Сході України на обстановку в області.

У якості консультантів на засідання були запрошені голова Івано-Франківської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Юрій Купчій та голова міської організації Української Спілки воїнів Афганістану Віктор Омелько.

Голова Громадської ради Степан Волковецький відзначив, що співпраця Ради та обласного Управління СБ України - це, мабуть, перший випадок, коли УСБУ співпрацює з громадськістю. Отож можна констатувати, що Служба безпеки України зараз - на боці народу та робить все можливе, щоб підняти свій авторитет у громадян.

Начальник Управління СБ України в Івано-Франківській області полковник Микола Найдич доповів членам Ради про те, що обстановка у області стабільна та прогнозована. Цьому сприяє серед іншого робота Штабу територіальної оборони, котрий виробляє механізми дієвого захисту населення. Він також подякував Народній Самообороні та свідомим громадянам за повідомлення про факти перебування в області підозрілих осіб, мета діяльності яких на Прикарпатті потребує нагальної перевірки з боку правоохоронців.

Від часу першого засідання Громадської ради при УСБУ, її учасниками було проведено велику роз’яснювальну роботу серед громадськості Прикарпаття: політичних сил лівого та правого спрямування, учасників громадських об’єднань, студентства, представників молодіжних організацій з метою переконати їх діяти виважено під час проведення різного роду масових заходів.

Начальник УСБУ повторно звернувся до Громадської ради, як до консультативного органу, з проханням переконати найактивнішу частину громадськості Прикарпаття не провокувати та самим не піддаватися на провокації при відзначенні Дня Перемоги. Микола Найдич нагадав присутнім, що ворог не лише засилає до нас своїх екстремістів та за гроші вербує провокаторів, але й веде проти України інформаційну війну. Мета окупантів - дискредитувати Україну перед світовим співтовариством та знайти формальне виправдання своїм загарбницьким діям.

Прикладом налагодження порозуміння між громадськістю та правоохоронцями стало повідомлення керівника обласної Самооборони Майдану Юрія Лоп’янецького про прийняте Самообороною рішення налагодити співпрацю з УМВС, УСБУ та прокуратурою щодо дотримання порядку 8, 9, 10 травня. Для цього Самооборона Майдану ініціативно посилить охорону всіх місць, де проводитимуться масові святкові заходи.

Складним питанням у взаємодії громадськості та УСБУ на сьогоднішній день залишається повернення зброї та військової амуніції Управління СБ України в Івано-Франківській області, котра була винесена з будівлі у ніч з 18 на 19 лютого п.р. Микола Найдич наголосив, що на Сході України триває антитерористична операція. Співробітники Івано-Франківського Управління СБ України позбавлені навіть таких засобів захисту власного життя як кевларові шоломи та бронежилети, не кажучи вже про ефективну сучасну зброю, яка зникла у результаті лютневих подій, і сьогодні лежить прихована, замість того, щоб працювати на захист нашої держави. Водночас для тих, хто на ділі, а не на словах, хоче ставати на захист України, кращого моменту, ніж сьогодні, немає. У цьому складному питанні, начальник УСБУ звернувся до голови Івано-Франківської обласної організації УСВА Юрія Купчія з проханням проведення роз’яснювальної роботи щодо добровільної здачі зброї. Він пообіцяв, що для тих, хто добровільно здасть зброю, відповідальність не настане. Юрій Купчій, зі своїми колегами, підтримав пропозицію та запропонував тим, хто все ще не довіряє правоохоронцям, повертати зброю через побратимів-афганців.

Учасники Громадської ради погодилися з тим, що на сьогоднішній день єдиним правильним вчинком буде повернути зброю тим, кому вона необхідна вже сьогодні. Найкращий захист України - дотримання закону. Учасники Ради розуміють та поділяють патріотичні міркування людей, які у лютому забирали зброю. То була вимушена і тимчасова ситуація. Тепер її необхідно повернути законному власнику. Зараз на Сході гинуть військові, співробітники силових структур. Вони захищають ту державу, яку громадяни здобували на Майданах України.

Для того, щоб знайти подальше порозуміння, учасники Громадської ради запропонували провести спільну зустріч з представниками Громадської ради Майдану, Самооборони Майдану, Правого сектору та керівниками так званих воєнізованих формувань, щоб безпосередньо донести до них свою позицію, з чим начальник УСБУ погодився. Учасники Ради погодили, що така зустріч буде проведена найближчим часом та підтримали спільну позицію про необхідність подальшої стабілізації ситуації в області.

Управління СБ України просить громадян Прикарпаття: якщо у Вас є інформація про чинники, які можуть загрожувати безпеці держави, її суверенітету та територіальній цілісності, або про підготовку до вчинення інших злочинів, віднесених до компетенції СБ України, звертатися на цілодобовий номер чергового по УСБУ (0342) 52-22-95.

Джерело: Прес-служба УСБУ в Івано-Франківській області