друкувати


Івано-Франківськ - місто наркоманів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-05-07 07:30:17

Все частіше в Івано-Франківську правоохоронці затримують молодиків з марихуаною в кишені. Такі повідомлення від прикарпатських правоохоронців надходять мало не щодня.

Чимало молодих людей не поділяє думки про те, що куріння марихуани може серйозно зашкодити здоров’ю та зовсім не вважають це вживанням наркотиків. Здебільшого серед молоді переважає думка, що це просто хороший спосіб розважитись чи втекти від реальності.

Натомість міський лікар-нарколог Тетяна Черкасова у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" наголошує, що куріння марихуани дуже серйозно впливає на життя підлітків та молодих людей.

За її словами,зловживання чи систематичне вживання психоактивних речовин розвиває фізичну та психічну залежність і призводить до серйозних, з ризиком для життя, наслідків.

"Марихуана - це така наркотична речовина, яка внаслідок систематичного вживання розвиває не просто залежність, а важкі психічні розлади. До речі, американці кілька років тому довели, що вживання марихуани може розвивати стартовий механізм, який має схильності до виникнення шизофренії", - зазначає лікар-нарколог.

Фахівці б’ють на сполох, адже особливо небезпечне вживання психоактивних речовин для підлітків. Воно може розвинути хвороби, які б ніколи не проявилися протягом цілого життя людини.

"В підлітковому віці, коли особистість не сформована – це дуже серйозний ризик. Диференціація гормонів повністю закінчується в центральній нервовій системі до 21 року. А коли в організмі не сформовані мислення, пам'ять та інтелект, таке вживання викликає зміну свідомості та зміну сприйняття. Куріння може викликати появу зорових, слухових галюцинацій. Крім того, воно може розвивати панічні розлади. А саме, може розвивати параною, яка згодом проявить себе як шизофренія", - наголошує пані Тетяна.

Тож навіть одноразове куріння марихуани впливає на подальше життя молодої людини. А все через те, що виводиться ця речовина з організму тривалий час.

"Якщо людина курить 1 раз в житті марихуану, то вона виводиться з організму 5 днів, якщо курить 2-3 рази або хоча б раз на тиждень, то марихуана виводиться з організму через 30 днів. А все тому, що відбуваються серйозні зміни в організмі", - зазначає фахівець.

За даними досліджень, близько 25% дітей починають вживати наркотичні речовини до 16 років. Здебільшого на вибір молоді - курити чи ні, впливають зовнішні фактори стреси, переживання. Зрештою вони і формують свідомість на свій лад. Згодом це переходить у звичку від якої важко відмовитись.

"Коли розвивається залежність практично назад дороги немає. Тим більше починають, як правило, з легких наркотиків. Знаєте, на дискотеках, практично 60-80 % підлітків та молоді пробують вживати наркотичні речовини. Офіційна статистика не відображає реальної картини і ситуації, яка склалася в місті. А це досить сумна картина", - підкреслює Тетяна Черкасова.

Варто зауважити, що на сьогоднішній день в місті Івано-Франківську на профілактичному огляді перебуває 8 чоловік, які вживають саме марихуану. Однак, на думку, фахівців цю цифру потрібно помножити разів у 200.

Джерело: Бліц-інфо