друкувати


Все та ж епопея з котельнями у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-25 02:30:23

Здавалося б, про котельні такої теплої весняної пори варто було б на деякий час забути. Зрештою, не так настирливо про них згадувати, адже до опалювального періоду ледь не півроку. Ще встигнемо привести їх до потрібного технологічного стану.

Питання про комунальні котельні вчергове винесено на розгляд сесії Коломийської міської ради. Зокрема, на останньому зібранні депутати розглядали питання про оголошення некомерційного конкурсу на право оренди котелень, розташованих на вул. Леонтовича, 14, Костомарова, 5, Франка,12, Довбуша, 117 та на площі Привокзальній, 15. Переважно всі вони перебувають на балансі управління освіти Коломийської міської ради. Та ніби й не назавжди мали би в оренду ті котельні віддати, всього на 35 місяців. Аргументи щодо такої оренди у кожного свої.

На думку міськради, котельні необхідно здавати в оренду. І чим скоріше, тим краще. Проте більшість депутатів вважає інакше - котельні й надалі мають залишатися у комунальній власності. Рішення щодо передачі котелень в оренду на останній сесії міської ради не було прийняте. Котельні залишилися поки що у комунальному власності міста. Та чи надовго?

 

Перспектив переходу на електричне паливо не бачу, - М. Білоус

Уже після засідання сесії, на якому так і не було ухвалене рішення, КВ звернулися за коментарем до заступника міського голови Михайла Білоуса. Яка вигода від такого кроку передачі котелень, в тім числі економічна? Що спонукало йти таким шляхом? Чи не поспішне подібне рішення? Чи є ще бодай якась інша альтернатива?

- Найперше, - відповідає Михайло Білоус, - це питання сьогодні стратегічне, і не тільки в Коломиї, але й у всій нашій державі. Зважаючи на останні події в Україні, зважаючи на агресію сусідньої Росії, яка мала б бути стратегічним партнером, а не ворогом, ми маємо суттєво зменшити використання російського газу. Тим паче, що ціна на нього щоразу росте. Угнатися за нею не просто. Ми тут радше, як заручники. Яким чином мусимо це зробити? Тут і не варто довго думати, бо ще колись була створена державна програма та стратегічно на рівні "Мінрегіонбуду" розроблена концепція щодо альтернативних видів палива. Для нашого регіону найбільш привабливе паливо - це звичайні дрова та відходи деревини. Може бути використана й електрика, але там також невідомо, куди ціни на неї посунуться… Адже ВАТ "Обленерго" поки що перебуває у приватних руках. І я поки що перспективи переходу на електричне паливо не бачу.

Сьогодні оплата за 1000 куб. метрів для комунальних підприємств міста становить близько 5 тис. гривень. Умови конкурсу - альтернативне паливо та зниження вартості однієї гігакалорії на 20-30 відсотків. Окрім того, заміна газових котлів, частина яких давно вичерпала свій ресурс і потребує заміни, тобто морально та фізично застаріла, лягає вже якраз на плечі орендаря. Це одна з умов оренди. Вартість одного котла - це значні витрати в декілька мільйонів гривень. Місто наразі таких грошей не має. До того ж на сьогодні борг перед НАК "НафтогазУкраїни" сягнув майже 5 мільйонів. А так підприємство, яке виграє конкурс, зобов’язується за свої кошти встановити сучасні котли з відповідним обладнанням. Відтак орендар має встигнути до опалювального сезону підготувати власноруч та за свій кошт і теплотрасу. До того ж це нові робочі місця для наших краян.

 

Міська влада допомагає розвалювати комунальне підприємство, - М. Комісарук

Голова постійної комісії з питань бюджету міськради Михайло Комісарук вважає, що проект про оголошення некомерційного конкурсу на право оренди котелень - це ініціатива зацікавлених осіб. І вона, на його думку, спрямована розвалити комунальне підприємство та за його рахунок, тобто основних засобів, до яких належать трубопроводи, димові труби, інше спецобладнання та, зрештою, вся нерухомість, "тупо" отримувати бюджетні кошти. Оскільки, на думку Михайла Комісарука, відразу зробити модернізацію всіх котелень, які хоче міська влада передати в оренду, просто нереально. Як він каже, не можна так поспішно, прямолінійно та без жодного стратегічного планування на роки, бо 35 місяців - це не багато, не мало, а три роки, віддавати майно одному монополісту. А він же, той орендар-монополіст, тоді зможе диктувати свої умови, "викручувати місту руки". На думку депутата, проштовхують ці питання не тільки перший заступник міського голови Тарас Яворський, на якого покладено виконання цього рішення, але й радник міського голови Ярослав Гошій. А ще не осторонь стоїть заступник міського голови Михайло Білоус, який, знову ж на думку М. Комісарука, фактично допомагає розвалювати комунальні підприємства, засновником яких є громада міста. Який не те що не допомагає зберегти майно, не намагається відстояти його, а поводиться, як безвідповідальна особа, байдужа до потреб комунального господарства і якому все одно, що вже десять років жодна із котелень не піддавалася модернізації.

Угоди ж за попередніми конкурсами укладалися "ручні" і вигідні комусь, і вони "не зобов’язували" орендаря навіть виконувати всі умови конкурсу.

На думку Михайла Комісарука, ефективніше допомагати власному комунальному підприємству, яке, незважаючи на велику заборгованість з боку міського бюджету, не подає на владу, головного розпорядника бюджетних коштів, через борги до суду, а просто нормально працює, виробляє теплову енергію і сподівається на розуміння. До того ж, при переході на альтернативні джерела енергії просто необхідно буде модернізувати газові котли. Це справді досить дорого. Альтернативою ж російського газу депутат уважає не дрова чи відходи деревини, які не є постійними і безоплатними, а газ українського видобування.

 

Модернізовувати можна й комунальне підприємство

Зрештою, восени торік коментував питання щодо оренди котелень кореспонденту "Дзеркала Коломиї" і керівник КП "Коломиятеплоенергія" Юрій Зінько. Як він тоді сказав, віддавати в оренду котельні - ризиковано. Їх же на балансі комунального підприємства наразі є п’ять. Ризиковано передавати, в першу чергу, тому, що вони обігрівають насамперед дитячі установи: садочки та школи. У цій сфері завжди є криза неплатежів. Ні для кого не є секретом картина, коли казначейство не перераховує вчасно гроші. Відтак борги. Приватний власник у разі недоотримання коштів може просто призупинити роботу котельні. Комунальне підприємство, яке опалює газом, так не вчинить. І не тільки, що згідно з технологією це важко зробити, але ще й тому, що садочки й школи - це надбання нашої громади. За словами Юрія Зінька, завжди існує ризик розвалити комунальне підприємство. І в той же час він аргументовано доказує, чому приватне підприємство, тобто орендар, ніби працює ефективніше. Він просто не платить податки, не оформляє всіх людей офіційно, платить зарплату з конверта… До того ж, приватник забирає в оренду котельню, а теплові мережі його не цікавлять. Ось і вся економія та вигода. На думку керівника КП "Коломия теплоенергія", можна розвивати та модернізовувати й комунальне підприємство, переводити його на альтернативне паливо. За підсумками року, про що повідомив Ю. Зінько, його підприємство "Коломиятеплоенергія" було прибутковим. І це незважаючи на те, що бюджет на той час заборгував підприємству уже майже чотири мільйони гривень.


Сумніви щодо оренди виникали й три роки тому

Постає питання, чи не віддавши котельні в оренду через некомерційний конкурс, тобто безкоштовно, приватник згодом не буде диктувати місту свої комерційні ціни на теплопостачання, як наразі вони диктуються на електроенергію, газ, утримання доріг у осінньо-зимовий період. Сумнів виникає й через те, що менше ніж за півроку до опалювального сезону можна провести конкурс, розробити проектно-кошторисну документацію, пройти експертизу, закупити нові котли та демонтувати діючі, провести пускові роботи.

Такі занепокоєння щодо незаконної передачі систем опалення міста приватникам виникали й три роки тому у депутатів фракції "Фронту змін". Вони були проти такого рішення та вимагали від заступника міського голови М. Білоуса надати їм економічний аналіз такої передачі котелень у оренду. Бо, можливо, вигідніше самим поставити котли на альтернативному паливі чи збудувати міні-котельні, у встановленні яких уже був позитивний досвід.

Джерело: Коломийські ВІСТИ