друкувати


Шевченко і Майдан: погляд крізь два століття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-12 02:30:31

У Музеї відбулася академія "Від Шевченка до Майдану", присвячена 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка та вшануванню пам'яті героїв Небесної сотні.

Шевченковий рік в Україні розпочався з революційних подій на Майдані у Києві. Кобзар став символом народного Майдану і сподвижником у боротьбі за гідність, свободу і європейські цінності.

Академію "Від Шевченка до Майдану" відкрила генеральний директор Музею Ярослава Ткачук, яка презентувала присутнім ювілейний випуск комплекту листівок "Музейної Шевченкіани". Це видання Музей присвятив світлій пам'яті Небесної сотні.

Участь в музейному заході взяли представники влади міста та району, родини загиблих на Майдані коломиян, активісти Майдану, керівники навчальних і культурних закладів, громадські діячі, духовенство, камерний оркестр викладачів Коломийської музичної школи №1, студенти та громадськість міста. Слово про Шевченка у контексті сучасних подій мали: Михайло Андрусяк, письменник та лауреат Шевченківської премії, Любомир Грабець, коломийський громадський діяч, Геннадій Романюк, представник 14-ої сотні самооборони Майдану, Василій Івасюк, правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, отець Михайло Дзюба, настоятель храму села Нижнього Вербіжа, а п’ятирічна Яринка Сморжанюк прочитала вірш поета-пророка "Розрита могила".

У рамках музейної академії львів’янин Роман Савчак, керівник Громадської організації "Центр соціальних проектів "Хочу жити", презентував книгу-реквієм "Небесна сотня". На 64 сторінках видання розміщено світлини загиблих людей на Майдані та інформацію про те, хто вони і звідки. Стоячи і зі сльозами на очах присутні переглядали фільм про Небесну сотню, що супроводжувався жалобною піснею "Плине кача", виконавцями якої є вокальна формація "Піккардійська терція".

Завершився захід панахидою, яку очолив владика Василій Івасюк, та спільною молитвою за Небесну сотню.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського