друкувати


Кожна хвилина, проведена за комп'ютером, знижує щільність кісток, - вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-09 10:30:55

Норвезькі дослідники з'ясували: чим більше часу хлопчики проводять перед телевізором чи монітором комп'ютера, тим нижче у них мінеральна щільність кісток.

Як було встановлено, скелет зростає з самого народження і до кінця підліткового періоду. Найбільша маса кісткової тканини, пов'язана з міцністю і розміром кісток, відзначається на початку підліткового періоду. 

Крім фактора харчування, фізична активність також сильно впливає на процес зростання, передає The Times of India.

Виходячи з цього, вчені вивели теорію: чим активніше людина користується комп'ютером у вихідні дні, тим нижче у нього мінеральна щільність кісток.

Це експерти вирішили перевірити на прикладі 463 дівчаток і 484 хлопчиків 15-18 років, що проживають в Тромсо. Мінеральна щільність кісток таза, шийки стегна і всього тіла вимірювалася за допомогою подвійної енергетичної рентгенівської абсорбціометріі. Також враховувалася інформація про спосіб життя (попередньо учасники заповнювали запитальники і проходили співбесіди).

Зокрема, було відомо, скільки годин у вихідний день вони проводять перед монітором або телевізором, а скільки часу витрачають на фізичну активність у вільний час.

У результаті була виявлена ​​прямий зв'язок між часом перед монітором і низькою щільністю кісток у хлопчиків-підлітків. Причому, зв'язок залишався актуальним, навіть коли в розрахунок брали статеве дозрівання, вік, Індекс маси тіла, куріння, вживання алкоголю, риб'ячого жиру і солодких напоїв.

Джерело: ПінУ