друкувати


Підвищення податків не гарантує збільшення бюджетних надходжень - експерт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-04-01 11:30:36

За нинішньої ситуації нестабільності та низької керованості в політичній та економічній сферах заплановане підвищення податків в Україні може не гарантувати відповідного збільшення надходжень до державного бюджету - вважає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень Володимир Дубровський.

Про це він сказав в ефірі програми "Національний інтерес" на телеканалі БТБ.

"Гадаю, що насамперед небезпека пов'язана з тим, що немає цілковитого контролю над країною. Це дуже несприятливий момент для підвищення податків і взагалі спроб якось посилити тиск на підприємців тощо. Є проблеми з економічним зростанням, зокрема з тим, що збільшення податків не завжди означає збільшення надходжень навіть в нормальній ситуації", - сказав Дубровський.

"Наприклад, це прямо стосується підвищення акцизів. Є таке поняття як еластичність попиту. Тобто коли ціна на товар зростає, попит на нього зменшується. Адже люди знаходять якісь заміщуючі товари або просто зменшують споживання продукції. Крім того, може збільшитися контрабанда або з’явитися контрафактне виробництво, як колись було із алкоголем. В такій ситуації зовсім не очевидно, що підвищення акцизів означає підвищення доходів. Прямого зв'язку немає, - сказав експерт. - Це така собі крива з максимумом. Тобто акцизи мають бути на такому рівні, щоб забезпечувати оцей максимум (надходжень до бюджету він сплати акцизу)".

В той же час Дубровський наголосив, що наразі не може сказати чи збільшить останнє підвищення акцизного збору надходження до державного бюджету України, чи навпаки - зменшить їх.

"Відповідь на це питання потребує дослідження. Сподіваюся, що Уряд перш ніж висувати ці ініціативи, зробив такі дослідження, а не рахував, як колись це робив Мінфін. А саме - коли вважали, що збільшення податку автоматично забезпечить збільшення надходжень", - підсумував експерт.

Нагадуємо, нещодавно Верховна Рада ухвалила пропозиції Уряду щодо збільшення акцизних зборів. Зокрема на алкоголь та тютюн - на 25%, пиво - на 42,5% тощо.