друкувати


51 факт, що доводить наявність у людини суперздібностей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-28 02:30:39

Журналісти підібрали 51 факт, який доводить, що кожна людина володіє величезними можливостями. По суті, кожна людина – супергерой.

1. Людське серце, вилучене з грудної клітини, як у фільмі про Індіану Джонса, насправді здатне протягом короткого періоду часу битися, оскільки воно володіє своєю власною електричною системою і буде продовжувати отримувати електрику з навколишнього повітря.

2. Шлункова кислота настільки сильна, що ваше тіло кожні 3-4 дні створює абсолютно нову слизову оболонку шлунка.

3. Людський ніс може розпізнати і запам'ятати 50 тис. унікальних запахів, проте це абсолютно незрівнянно з можливостями собаки в цій області.

4. Ви чхаєте зі швидкістю 160 кілометрів на годину чи навіть більше.

5. Протяжність ваших кровоносних судин становить 96 тис. кілометрів, і цього достатньо для того, щоб приблизно два з половиною рази обігнути ними екватор.

6. Щодня ваше серце створює достатню кількість енергії для того, щоб вантажівка могла проїхати 32 кілометри. Протягом усього життя людини серце виробляє таку кількість енергії, що її вистачило б для того, щоб ця вантажівка покрила відстань від Землі до Місяця і назад.

7. У середньому людина у період від народження і до досягнення 70 років скидає близько 50 кілограмів шкіри, що можна порівняти з вагою людини невисокого зросту.

8. Якщо ви подивіться на небо в ясну ніч і зможете побачити Андромеду, то це означає, що ваші очі настільки чутливі, що здатні розрізнити слабку світлову пляму, що перебуває в найближчій до нас сусідній галактиці і віддалена від нас на відстань в 2,5 мільйони світлових років.

9. Людина може хропіти, видаючи при цьому звук близько 80 децибел, що можна порівняти зі сном поруч із працюючим відбійним молотком, що руйнує цемент. Рівень шуму понад 85 децибел вважається шкідливим для людського вуха.

10. Людина протягом свого життя виробляє достатню кількість слини для того, щоб заповнити приблизно два басейни, тобто близько 24 тис. літрів.

11. Ви складаєтеся з 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (це 7 октиліонів) атомів.

12. А вік кожного з цих 7 октиліонів атомів становить мільярди років.

13. Нейрони збуджуються зі швидкістю 240 кілометрів на годину.

14. На додаток до п'яти почуттів ви, насправді, володієте ще і мета-почуттям під назвою проприорецепція, яке об'єднує знання вашого мозку стосовно того, що роблять ваші м'язи, з відчуттям розміру і форми вашого тіла, і таким чином ви отримаєте уявлення про те, де знаходяться частини вашого тіла по відношенню один до одного. Тому ви здатні з закритими очима без проблем доторкнутися пальцем до вашого носа.

15. Ваш серцевий ритм, а також ваша міміка змінюються в залежності від тієї музики, яку ви слухаєте.

16. Ваш мозок, коли він не спить, може виробляти достатньо електроенергії для живлення однієї лампочки.

17. При зіставленні ваші кістки виявляться міцнішими за сталь, оскільки порівнянний з величиною сталевий брус буде важити в чотири або п'ять разів більше. Кубічний метр кістки, в принципі, здатний витримати вагу в 10 тис. кілограмів, що приблизно дорівнює вазі п'яти стандартних вантажних пікапів.

18. І незважаючи на те, що вони міцніші сталі, ваші кістки на 31% складаються з води.

19. Якби людське око було цифровою фотокамерою, то воно мало б роздільчу здатність в 576 мегапікселів. Для порівняння – найпотужніший фотоапарат Mamiya DSLR має роздільчу здатність матриці 80 мегапікселів при вражаючій роздрібній ціні в 34 тис. доларів.

20. Крім того, експерти вважають, що людське око може розрізняти 10 мільйонів різних кольорів.

21. Якби ДНК можна було розплести, то її довжина з урахуванням всіх клітин вашого тіла становила 16 мільярдів кілометрів, що дорівнює відстані від Землі до Плутона і назад.

22. Протягом життя довготривала пам'ять вашого мозку може зберігати до 1 квадрильйона (1 мільйон мільярдів) окремих біт інформації.

23. Людський мозок, особливо його предлобна кора, допомагає нам розвивати соціальні навички і спілкування з іншими людьми, продовжує розвиватися до 40 років і навіть довше.

24. Протягом середньої тривалості життя серце людини перекачує близько 1,5 мільйона барелів крові – досить для того, щоб заповнити 200 залізничних цистерн.

25. Ваше тіло виробляє 180 мільйонів червоних кров'яних клітин на годину.

26. Нормальна вагітність триває дев'ять місяців, проте найтриваліша із зафіксованих вагітностей склала 375 днів, тобто 12,5 місяця.

27. Під час вагітності, якщо у матері пошкоджені якісь органи, що знаходиться в утробі плід посилає стовбурові клітини для виправлення пошкодженого органу.

28. Для вчинення одного кроку потрібна робота 200 м'язів.

29. Дослідники виявили 1458 нових видів бактерій у пупках.

30. Більшість астронавтів у космосі стають на п'ять сантиметрів вище.

31. 6 мільярдів кроків спіралі ДНК міститься в одній клітині.

32. На кожне запліднене яйце припадає 200-500 мільйонів сперматозоїдів, що намагаються передати свою ДНК.

33. До моменту вашої смерті ви проведете третину вашого життя уві сні.

34. У ході одного дослідження було виявлено, що ви можете перезавантажити свої внутрішній годинник сну і пробудження у вашому мозку (добовий ритм), направивши промінь світла на задню частину вашого коліна.

35. Людина здатна два місяці обходитися без їжі.

36. Ваш язик не є єдиним місцем, де розташовані смакові рецептори, – вони також знаходяться в шлунку, кишковому тракті, підшлунковій залозі, легенях, анусі, яєчках і в мозку.

37. Нові фізичні зв'язки утворюються між нейронами в мозку кожен раз, коли ви запам'ятовуєте.

38. Науково доведено, що навіть невелика доза електрики змінює роботу мозку, і зазвичай при цьому відбувається скорочення емпатії.

39. Ви можете протриматися без кисню 5-10 хвилин, але після цього клітини вашого мозку почнуть відмирати.

40. Ваш мозок на 60% складається з жиру.

41. Людський мозок буде харчуватися самим собою, і це буде останньою спробою уникнути голодної смерті (те ж саме відбувається під час екстремальної дієти або недостатнього харчування).

42. Вагіна має здатність самоочищатися.

43. Фобії можуть представляти собою пам'ять, передану в генах предками.

44. Ваша автоматично запрограмована відповідь на деякі подразники називається емоцією.

45. Довгострокова пам'ять створює постійно існуючі фізичні зміни в мозку.

46. Якщо ви спробуєте з допомогою виразу свого обличчя передати певну емоцію, то ви почнете відчувати цю емоцію.

47. Людське око за один раз здатне бачити лише невелику частину візуального поля, і тому око вчиняє 2-3 саккади (стрибкоподібні автоматичні рухи ока) на секунду для того, щоб отримати повну картину.

48. Коли ви згадуєте, ви звертаєтесь не до оригінальної пам'яті, а до творчого відтворення певних уявлень, в яких часто виявляються прогалини, а також зовсім нові складові частини.

49. Ваш мозок забуває інформацію для того, щоб захистити себе від перевантаження інформацією і від неприємних емоційних переживань, що дозволяє мислити більш швидко і легко засвоювати нову інформацію.

50. Мозок здатний виконувати нові завдання, в тому числі вивчати нові музичні твори під час "швидкого сну". "Швидкий сон", судячи з усього, підсилює продуктивність при виконанні завдань з використанням процедурної пам'яті або підсвідомого знання про порядок дії.

51. Суспільство володіє "канонічною перспективою" (canonical perspective), і це означає, що всі ми однаково бачимо деякі речі. Приклад: коли дослідники просили людей в різних частинах світу намалювати кавову чашку, майже всі малювали кавову чашку, дивлячись на неї злегка зверху і трохи зсунувши перспективу вправо або вліво, але ніхто не зображував її, дивлячись зверху вниз.

Джерело: Освітній портал