друкувати


Коломийський ПС маски знімає, але імен не відкриває

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-28 11:35:38

Коломийський "Правий сектор" називають чи не найбільш неконтрольованим на Прикарпатті. У камуфляжних формах з символічними хустинами на обличчях вдень і вночі активісти ПС патрулюють місто спільно з Самообороною.

І хоч обидві організації працюють злагоджено задля забезпечення порядку у Коломиї, проте чи не щоденно коломияни висловлюють скарги на адресу активістів. Обшуки посеред вулиці, залякування та погрози - такі свідчення подають самі мешканці Коломийщини. Чи відповідають їхні слова правді - КВ дізнавалися цього тижня. На розмову погодилися вийти активісти ПС та Самооборони.

Нині у коломийських загонах Самооборони зареєстровано понад 200 активістів. Більшість з них знаходилися на Майдані. Кілька десятків були й під час кривавого розстрілу активістів у лютому. Загалом мобільна група нараховує три десятка активістів, які готові в будь-який час прибути на місце пригоди.

У коломийському ПС всього півсотні бійців, але тільки десяток з них перебували на Майдані у криваві дні.

Нині коломияни часто говорять про те, що активісти з «Правого сектору» без підстав затримують перехожих. Люди почали скаржитися на неадекватну поведінку з боку активістів, яких люди вважають охоронцями спокою в місті. Мовляв, чоловіки у камуфляжному одязі ходять містом зі зброєю, що є незаконно, безпідставно обшукують перехожих та ховають свої обличчя під масками, тим самим викликають підозру з боку мирних громадян.

Керівник ПС каже, що постійно стежить за діями своїх активістів і припускає, що такі провокації здійснюють диверсійно-розвідувальні загони або провокатори, які представляються членами їхньої організації. «Були випадки, коли приходили коломияни до «Правого сектору», скаржилися на напади бійців, але при огляді кожного з членів об’єднання не знаходили тих, хто порушував спокій громадян», – розповідає очільник місцевого ПС. Активісти зізнаються, що затримали вже кілька таких правопорушників і далі продовжують їх відстежувати. Припускають, що ці провокатори спроможні на будь-що, тому варто бути на варті увесь час.

У цьому переконані і представники Самооборони. Вони закликають коломиян повідомляти про злочинні дії невідомих.

Втім, постає питання, як відрізнити та впізнати «наших від ненаших». Керівник Самооборони Василь Стефак каже, що вже скоро, коли їхня організація буде юридично зареєстрованою, кожен активіст матиме посвідчення самооборонівця. Тоді коломияни одразу зможуть відрізнити активістів від провокаторів.

Втім, «Правий сектор» Коломиї й далі дотримуватиметься негласного закону про таємницю своїх імен. Кажуть, що у кожного є власне псевдо. А вказувати власні імена й прізвища вважають необов’язковим.

«Ми не використовуємо маски, лише символічні червоно-чорні хустини при викритті злочинів, – кажуть у ПС. – Це – як фактор страху для правопорушників. А під час патрулювання ніхто своїх облич під хустинами не ховає».

У Самообороні діє внутрішня служба безпеки. Вона контролює реєстрацію нових членів. Перевіряє інформацію про учасників, а також спостерігає за їхніми діями. Якщо виникають підозри на провокації – таку людину виключають із списку активістів. За час існування загонів у Коломиї стався один випадок. Також днями стало відомо, що юнаки, які входять до лав Самооборони, пересувалися містом на автомобілі у нетверезому стані. А таке – неприпустимо для члена Самооборони. Відповідно, цих хлопців попросили покинути лави загону.

Не дивлячись на скарги коломиян, є й чимало подяк та схвальних відгуків про активістів. Нещодавно у Коломиї спільними діями ЗС та ПС було спіймано на місці злочину хабарника-викладача у медичному коледжі. Активісти кажуть, що у місті чимало є працівників і освітніх, і медичних закладів, які ще не відучилися брати хабарі. Тому нині триває активна робота щодо викриття таких правопорушень. Василь Стефак розповідає, що на сьогоднішній день до них звернулося чимало жителів міста із повідомленнями, що у багатьох школах, коледжах викладачі без відомостей та законного права щороку збирають великі суми зі школярів та студентів, начебто на благоустрій закладів. Втім, закрадається сумнів, чи дійсно це так. Тому нині активісти намагаються зламати корупційну систему і виводити хабарників на чисту воду.

Державна служба боротьби з економічною злочинністю спільно із загоном коломийської Самооборони викрили місце виготовлення і збуту контрафактної алкогольної продукції в приміщенні одного з місцевих кафе, що на площі Ринок. Під час обшуку працівниками міліції було вилучено 40 літрів підакцизного товару із запахом алкоголю, а також різні засоби розливу та розпивання спиртовмісних рідин. З’ясувалося, що контрафактний алкоголь розливала і продавала населенню жителька одного з сіл Коломийщини, а постачав продукцію невідомий чоловік з гірських сіл. Ця діяльність тривала понад 2 роки.

Окрім того, Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю спільно з коломийською Самообороною припинили діяльність підпільного клубу гральних автоматів в смт. Отинії. Вилучені гральні автомати було конфісковано і переміщено до складу РВ УМВС Коломиї.

Днями слідчо-оперативною групою Коломийського міського відділу міліції та активістами загонів Самооборони було викрито фірму, яка незаконно здійснювала збір металобрухту у Коломиї. Ця організація знаходилася на колишній території заводу «Сільмаш». Під час перевірки виявилося, що відсутні документи на оренду приміщення та на техніку, яка активно задіяна у роботі фірми. 9 осіб, які щодня виконували там ту чи іншу роботу, не працевлаштовані, втім щомісяця отримували заробітну плату. На складі знайшли кольоровий метал та снаряди, протипіхотні міни з часів Великої Вітчизняної війни, що заборонено приймати. Поки що за фактом правопорушення триває слідство.

Бійці «Правого сектору» кажуть, щодня до них надходять скарги та прохання про допомогу від мешканців міста. До прикладу, днями звернулася жінка з проханням роз’яснити ситуацію, бо у її чоловіка-інваліда скоротили пенсію на 300 гривень. Нині з’ясовують, у чому полягає проблема.

Щоночі активісти Самооборони та ПС патрулюють містом разом з працівниками ДАІ. Кажуть, що не виявлено жодного випадку, коли водій намагався дати хабар працівникові ДАІ за правопорушення. Натомість протоколів правопорушень порівняно з минулим роком відчутно збільшилося. Щодня реєструють по два-три протоколи, буває й більше. Також активісти слідкують за порядком у місті. Затримують коломиян у нетверезому стані або хуліганів, які здійснюють галас у нічний час. Такі випадки теж непоодинокі.

Скриньок для збору коштів ПС та загонам Самооборони більше немає. Втім, витрат, кажуть, достатньо. Щоночі для патрулювання містом необхідно 200 гривень на придбання бензину. Кожному активістові придбано військові форми за власні кошти. Форма для однієї особи вартує 350 гривень. Але бійці кажуть, що при наявності чи відсутності коштів вони все одно працюватимуть і стоятимуть на варті міста.

Джерело: Коломийські ВІСТИ