друкувати


У Криму посилюються утиски корінного народу - експерти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-27 06:30:20

З анексією Росією українського Криму кримські татари фактично потрапляють під юрисдикцію нових законів Москви. Такі "норми" загрожують перетворити кримських татар в "екстремістів" та обіцяють в перспективі нові жорсткі переслідування цього корінного народу на українському півострові.

Російськомовні ЗМІ вже розпочали атаки на кримського бізнесмена Ленура Іслямова, котрий одночасно є власником дуже популярного в Криму і в Україні незалежного телевізійного каналу ATR, який транслюється з Сімферополя.

Нещодавно проросійський інтернет-ресурс ridus.ru критикував Іслямова за нібито "дестабілізацію соціально-політичної і міжетнічної ситуації в Криму та плямування Червоної Армії через фінансування відомого вже фестивальними нагородами фільму 2013 року про виселення кримських татар з півострова у 1944 році.

Інші проросійські ЗМІ вже плямують Іслямова як "національного зрадника", "екстреміста" та навіть представника Аль-Каїди.

Усі ці сценарії добре відомі кримським татарам із Росії. Ось що каже про це Радіо Свобода журналіст Айдер Муждабаєв, котрий живе в Москві:

"Цей сценарій вже апробований проти людей з ісламу в Росії. В Татарстані бували випадки, коли людей оголошували прихильниками екстремістських організацій. І при встановленні більш жорсткої влади з Росії в Криму будуть висуватися такі ж звинувачення - якщо ви татарин, то не виключено, що якийсь екстреміст. А Ленур Іслямов зробив багато - особливо у останніми роками для розвитку кримськотатарської мови, культури. Він заснував цей телеканал - ATR, який є найбільш популярним каналом у Криму, включно з російськомовним населенням у Криму", - зазначає Муждабаєв.

 

Натиск на кримських татар з боку російської влади в Криму посилюється

Натиск проросійських ЗМІ на Іслямова - це лише частина більш широкої тенденції наступу на кримських татар, як зауважують експерти.

Напруга у взаєминах між кримськими татарами і етнічними росіянами в Криму посилилася з кінця 80-х, коли корінний народ цього півострова почав повертатися із вимушеного вигнання з рідної землі. Тепер кримські татари кардинально відхилили так званий "референдум" від 16 березня в Криму щодо приєднання до Росії.

Обіцянки нової кримської влади під егідою Москви розширити права кримських татар залишаються лише словами. А от утиски цього корінного народу і погрози на його адресу вже почалися.

У інтерв’ю 19 березня журналістам заступник глави сумнівного уряду Криму Рустам Темірґалієв (казанський татарин із родини промосковських лідерів в Казані) вже пригрозив припиненням діяльності в Криму ісламської організації Хізб ут-Тахрір, яка офіційно зареєстрована в Україні і нараховує до 10 тисяч членів із числа кримських татар. У Росії ця організація внесена до переліку "екстремістських".

17 березня мусульманин Іван Селенцов був заарештований за розповсюдження в Сімферополі російськомовного "Корану". Його адвокат, Еміль Курбедінов каже Радіо Свобода, що Селенцова утримують у місці для алкоголіків і звинувачують його у "дрібному хуліганстві":

"Може була установка на час референдуму стосовно мусульман, бо він роздавав Коран. Його зупинили також на контрольно-пропускному пункті у Чонгарі та звинуватили через броду у тому, що він ваххабіт. Можливо, тому й записали номер його машини. Тепер його автомобіль зник і ми не можемо його знайти", - розповідає Курбедінов.

Іван Селенцов і далі перебуває під арештом в камері для алкоголіків. А кримські татари у роздумах, що їм робити далі. Адже президент Росії Володимир Путін, обіцяв у розмові з почесним головою меджлісу кримськотатарського народу, Мустафою Джемілєвим, що він дасть вказівки не переслідувати кримських татар в Криму. Ось така ціна обіцянок глави Кремля. Що ж ще нового несуть кримським татарам жорсткі російські закони, котрі вступають в дію в Криму?

Джерело: Радіо Свобода