друкувати


Мед здатний боротися з антибіотикостійкими бактеріями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-24 10:30:17

Згідно з новими даними, мед, який вже показав обнадійливі результати в загоєнні ран, може також стати перспективним засобом у боротьбі з розвитком антибіотикостійкості бактерій.

Результати дослідження будуть представлені на 247-х зборах найбільшого в світі наукового товариства American Chemical Society (ACS), що пройдуть в Далласі (США).

Антибіотикорезистентність розвивається в ході адаптації бактерій до антибіотиків, які пригнічують ріст мікроорганізмів. При адаптації бактерії стають несприйнятливими до дії антибіотика, що робить їх небезпечними, а організм людини – беззахисним перед інфекціями, що викликаються ними. У зв'язку з цим структури охорони здоров'я закликають скоротити надмірне використання антибіотичних препаратів і шукають шляхи для контролю і зниження антибіотикостійкості бактерій.

Як показали безліч досліджень, мед може зіграти важливу роль у боротьбі з бактеріальними інфекціями. "Унікальна властивість меду полягає в його здатності боротися з інфекціями на декількох рівнях, завдяки чому мікроорганізмам важче розвинути стійкість", - зазначила головний автор дослідження Сьюзен Мешвітз (Susan M.Meschwitz) з Salve Regina University в Ньюпорті.

До складу меду входить фермент, під впливом якого утворюється перекис водню (цим багато в чому пояснюється антибактеріальна властивість продукту), органічні кислоти (n-кумарова, елагова, кавова та інші кислоти), багато флавоноїдів; в ньому міститься висока концентрація цукрів і поліфенолів, які руйнівно діють на клітини мікроорганізмів. Як пояснюють дослідники, за рахунок осмотичного ефекту, який є результатом високої концентрації цукру в меді, відбувається витягування води з бактеріальних клітин, що призводить до їх дегідратації й наступної загибелі.

Крім того, деякі дослідження показали, що мед також пригнічує у бактерій почуття кворуму - здатність зв'язуватися один з одним, координувати свою поведінку за рахунок секреції молекулярних сигналів і утворювати біоплівки. "Мед порушує почуття кворум, що послаблює вірулентність бактерій і підвищує їх чутливість до звичайних антибіотиків", – зазначила Мешвітз. У деяких бактерій ця система зв'язку також контролює вироблення токсинів, що впливають на патогенність мікроорганізмів або їх здатність викликати захворювання.

Ще однією важливою перевагою меду, на думку авторів роботи, є те, що на відміну від антибіотиків, дія меду не націлена на блокування бактеріальних ферментів, пов'язаних з ростом мікробів. Проблема багатьох антибіотиків полягає як раз у тому, що з часом бактерії адаптуються до механізму їх дії, і перестають реагувати на лікарську терапію.

Велика кількість лабораторних і деякі клінічні дослідження підтвердили наявність у меду протигрибкових, противірусних та антибактеріальних властивостей щирокого спектру. Мешвітз та її колеги досліджували більш глибоко антиоксидантні та антибактеріальні властивості меду.

"Ми провели стандартні тести на антиоксидантну активність меду, виділили і визначили різні антиоксидантні поліфенольні сполуки, - пояснила вона. - Також ми вивчили антибактеріальну активність меду проти різних патогенних бактерій, наприклад, проти кишкової палички, золотистого стафілокока та синегнійної палички".

Джерело: Освітній портал