друкувати


Як контролюється якість питної води на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-13 11:45:53

На Прикарпатті 88% води, яка надходить споживачам з централізованих водопроводів, забирається з поверхневих джерел. Таким чином забезпечується водопостачання Івано-Франківська, Калуша, Коломиї, Яремче, Долини, селищ Верховини, Ворохти.

В обласному управлінні водних ресурсів проводиться постійний радіологічний та гідрохімічний контроль якості води в місцях водозаборів та на водних об’єктах комплексного призначення. Відбираються та аналізуються проби в 20 створах. Аналіз результатів вимірювань показує, що в створах великих водозаборів (р. Свіча – Долинський водозабір, р. Лімниця – Калуський водозабір, р. Бистриця Надвірнянська та р. Бистриця Солотвинська – Івано-Франківський водозабір) за більшістю показників вода відповідає другому класу якості з позиції оцінки її екологічного стану, тобто вона є чистою, а за окремими показниками (розчинений кисень, завислі речовини, хлориди, сульфати) навіть дуже чистою.

Більшість невеликих населених пунктів області здійснюють централізоване водопостачання з підземних джерел. Якість води в підземних джерелах в основному відповідає діючим вимогам до питного водопостачання.

У джерелах водопостачання міст Бурштина, Городенки, Рогатина, Тлумача жорсткість води не відповідає стандарту. А вода в Бурштині містить також надлишок заліза.

Для очищення питної води в містах Івано-Франківську, Долині селищі Верховині працюють фільтрувальні станції. В місті Бурштині станція знезалізнення. За кошти державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів збудовано станції пом’якшення води в містах Городенці, Рогатині, Тлумачі.

На комунальних централізованих водогонах вода проходить знезараження. За кредитні кошти Світового банку введено в експлуатацію сучасні електролізні установки для знезараження води сумішшю оксидантів на водопроводах в містах Коломиї та Івано-Франківську, що значно покращило якість питної води, яка надходить споживачам.

Показники якості питної води нормуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-100-10), затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010р. № 400.

В містах Івано-Франківську, Калуші, Коломиї, Яремчі, Городенці, Надвірній, Бурштині, Долині, селищі Богородчани проводиться постійний лабораторний контроль якості питної води відомчими акредитованими лабораторіями, що становить 97,3% від поданої в області споживачам води.

Постійно контролюють якість питної води лабораторії головного управління державної санітарно-епідемічної служби в Івано-Франківській області. За інформацією держсанепідслужби області, у 2013 році фахівцями було досліджено 1149 проб води з комунальних водопроводів на мікробіологічні показники, нестандартних - 16 (1,4%). На санітарно-хімічні показники досліджено 712 проб, нестандартних - 4 (0,6%). Нестандартні проби за мікробіологічними показниками зафіксовані на комунальних водопроводах смт. Войнилів, смт. Отинія, смт. Гвіздець, м. Рогатин.

За подачу населенню недоброякісної води та виявлені під час перевірок порушення на керівників водопровідних господарств держсанепідслужбою області накладено 12 штрафів на суму 1428 грн., застосовано 5 фінансових санкцій на суму 1198 грн. 

Джерело: Бліц-інфо