друкувати


Канцлер Німеччини Ангела Меркель вперше назвала дії Росії в Криму анексією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-12 09:45:02

І закликала своїх колег запобігти порушення цілісності української держави. 

Таким чином лідер ФРН зрештою зійшлася в думці з владою інших західних держав, де політику РФ в Україні вже давно визнають спробою силового захоплення території сусідньої держави.

На засіданні парламентської групи консерваторів Меркель заявила: "Ми вже можемо говорити про анексію, оскільки Росія відбирає Крим в України", - повідомляє NEWSru.com з посиланням на Stern. Потім глава ФРН додала: "Ми не повинні дозволити цьому здійснитися".

Раніше Меркель вже сходилася на думці з президентом США Бараком Обамою, що Росія повинна "відвести свої війська, дозволити розміщення в Криму міжнародних спостерігачів і підтримати проведення на Україні вільних і чесних президентських виборів у травні цього року". Але тоді канцлер ФРН все ж не називала те, що відбувається, анексією.

У той же час від канцлера вже виходили досить жорсткі формулювання на адресу Росії та її президента Володимира Путіна, про які, втім, можна було дізнатися лише з іноземних джерел. Зокрема, в телефонній розмові з главою РФ від 2 березня Меркель назвала політику російської сторони "неприйнятною інтервенцією" в Крим, а свого співрозмовника звинуватила в порушенні міжнародного права. Крім того, канцлеру ФРН здалося, що Путін "втрачає контакт з реальністю".

Тим часом закиди щодо дій російської влади в Криму продовжують надходити і з боку США. Глава Держдепу Джон Керрі заявив міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що дії російських збройних сил, які продовжують тримати під своїм контролем ситуацію в Криму, неприйнятні.

Разом з тим в США дали зрозуміти, що саме Росія не змогла створити прийнятних умов для ведення діалогу між Москвою і Вашингтоном з врегулювання кризи на Україну. "Джон Керрі підтвердив свою готовність продовжувати переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, але зазначив, що для них мають бути створені правильні умови і поставлена ​​певна мета - збереження територіальної цілісності і підтримку суверенітету України", - розповіла журналістам прес-секретар глави Держдепу Джен Псакі.

Також представниця прес-служби зазначила, що у Вашингтоні отримали відповіді Москви на питання по Україні, які Керрі передав раніше Лаврову. Однак, за словами Псакі, "ці відповіді багато в чому є повторною інтерпретацією позиції Росії по нинішній ситуації в Україні".

Джерело: espreso.tv