друкувати


"Якщо Росія проковтне Україну, європейській системі кінець", - Тімоті Снайдера, американський історик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-03-07 12:45:53

"Якщо Росія проковтне Україну, європейській системі кінець", - статтю Тімоті Снайдера з таким заголовком опублікував сайт CNN.

Відомий американський історик пише, що у світлі останніх подій в Криму європейці знову замислюються про 1930-ті роки та витоки Другої світової війни.

"Справа не в тому, що Путін схожий на Гітлера. А в тому, що усунення держави із Європи матиме наслідки для всього континенту", - вважає автор.

Тімоті Снайдер розмірковує, що Україна сьогодні, як і Австрія у 1938 році, є "продуктом драматичних змін світового порядку". Він пояснює, що Австрія сформувалася як незалежна держава через Першу світову війну, а Україна - через неочікуваний розпад Радянського Союзу. За словами автора, Австрію багато хто вважав штучним формуванням, країною людей, яких не відрізнити від німців, у неї було мало друзів.

"Україна сьогодні опинилася в аналогічній ситуації, - каже історик. - Так само, як більшість європейських лідерів були раді погодитися з німецькою ідеєю, що Австрія не мала права на існування, видається, що багато людей на Заході готові забути про Україну або повірити кремлівській пропаганді, що половина цієї країни - Росія".

Однак Тімоті Снайдер наголошує, що причини існування держав виходять за рамки їхньої історії, а також нагадує про принципи міжнародного права.

Заяву Путіна про захист етнічних братів (аналогічну до гітлерівської у 1938 році) історик аргументовано критикує. "Він стверджує, що захищає російських громадян, - каже історик. - Але оскільки подвійне громадянство в Україні заборонене,найбільш очевидними російськими громадянами в Україні є: 1) російські солдати і матроси , які базуються у Севастополі; 2) російські солдати, які щойно вторглися у південну Україну; 3) "Беркут", який отримує російське громадянство у російському консульстві у  Сімферополі як нагороду за побиття протестувальників".

Твердження російського президента про те, що він захищає "співвітчизників" і тих, хто говорить російською мовою, історик також нещадно критикує і навіть доводить до абсурду. Тімоті Снайдер, який живе у Відні, каже: "Це означає, якщо я пишу англійською мовою, то потребую англійського вторгнення".

Автор наголошує, що проблема насправді значно глибша. Йдеться про стандарти європейської системи, яку зруйнували 1939 року і з чого треба зробити правильні висновки тепер.

"Сьогоднішня європейська система тримається на принципі суверенітету в поєднанні з надійною системою міжнародної співпраці у рамках Європейського Союзу, - пояснює Снайдер. - Ця система узаконена історично новим фокусом на правах людини. Європейський Союз базується на принципі уроків історії. Націонал-соціалізм та комунізм розгладяться як досвід, з якого європейці понесли уроки, вони вважаються крайнощами, від яких європейську політику потрібно відмежовувати".

Однак, за словами історика, ця система є вразливою. Альтернативна висунута Росією система розглядає російську культуру як унікальну і таку, що потребує захисту. З точки зору цієї системи, пояснює Тімоті Снайдер, європейський фашизм та сталінізм є джерелом конструктивних ідей, а права людини є не більше, ніж фасадом для західного імперіалізму.

Російська пропаганда, зауважує американський історик, приділяє особливу увагу сексуальним меншинам, а деякі коментатори навіть висувають твердження, що багато хто в ЄС є частиною міжнародної гей-змови.

Тімоті Снайдер, посилаючись на професора Зубова (якого за статтю звільнили з роботи), каже, що російське вторгнення в південну Україну є загрозою не лише для українців, але й росіян.

"Захоплення України покликане кинути виклик Європейському Союзу. Воно покликане довести, що європейські цінності не можуть захистити себе. Чи зможуть вони?", - каже на завершення автор.

Тімоті Снайдер є професором Єльського університету (США), спеціалізується на історії Східної Європи, а зокрема України, Росії, Польщі. Досліджує тоталітаризм, націоналізм та голокост. Написав книгу "Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним".

Джерело: Телекритика