друкувати


Гуцули відбивають Писаний камінь у донецьких "інвесторів"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-26 01:30:54

Мешканці Верховинщини та Косівщини завітали до донецьких "інвесторів" у селі Буковець Верховинського району, які накинули оком на туристичну перлину Карпат - Писаний камінь.

На хвилі революційних подій активісти Майдану Верховинського та Косівського району штурмували дачу загадкових донецьких «інвесторів» у селі Буковець, яких два роки тому гуцули звинуватили у рейдерському захопленні пам'ятки природи Писаного каменя та навколишніх земель.

У будиночку біля лісу люди знайшли лише посередника з Тернополя, якого повезли у Верховину на віче та виставили на публічний осуд.

Нагадаємо, навесні 2011 року невідомий інвестор з Донецька виявив бажання орендувати територію довкола скелі Писаний камінь у селі Буковець Верховинського району. Посередники, які нібито представляють інтереси загадкового інвестора відмовилися назвати його ім'я. Повідомили, що купили у місцевих мешканців 4 га землі неподалік Писаного каменя. Тоді донецькі пояснили селянам, що збираються збудувати приватний будинок і розвивати якийсь інвестиційний проект. Та для цього, мовляв, потрібно ще трохи землі. Не отримавши погодження на відчуження землі у сільської ради та громади села, підприємці спробували скупити ділянки біля Каменя. Ті ж селяни, які відмовилися продавати ділянки, незабаром отримали повістки до Верховинського суду за позовом районної прокуратури щодо скасування державних актів на землю. Доки тримали судові спори, поруч з Писаним каменем з'явився вертолітний майданчик та електропідстанція. На цьому втілення інвестиційного проекту закінчилося.

Судячи з договору купівлі-продажу однієї з ділянок біля Писаного каменя, ділянку площею два гектари донеччани купили всього за 107784 грн., тобто по 539 грн. за сотку. У договорі зазначено, що покупцем виступає Циплаков Сергій Петрович, від імені якого діє Марачев Вадим Вікторович. Обидва проживають у Донецьку. Відомо, що Марачев Вадим Вікторович був депутатом Донецької обласної ради попереднього скликання та є директором ТзОВ "Український мисливський клуб".

Втім, за два роки мешканцям села так і не вдалося познайомитися зі справжніми власниками земельних ділянок, які донецькі відсудили у людей.

Зараз мешканці села Буковець вимагають повернення цих земель у власність громади. Представник інвестора обіцяє, що справжній власник готовий зустрітися з людьми у п'ятницю, 28 лютого. «ГК» стежитиме за розвитком подій.

Джерело: Галицький Кореспондент