друкувати


Коломийський активіст Любомир Гурмак про своє затримання на Грушевського

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-12 10:30:25

Минулого тижня Апеляційний суд Києва відпустив під частковий арешт коломийського активіста Любомира Гурмака.

20 січня чоловіка затримали під час сутичок на вул. Грушевського у столиці. Стаття обвинувачення - 294 ч. 2 ККУ. З 20.00 до 7 години ранку активіст повинен перебувати вдома під арештом.

Коли кореспонденти "КВ" підійшли до будинку майданівця, то зустріли його за колінням дров. Любомир каже, що це єдине, чим він зараз може займатися.

Любомир Гурмак - колишній випускник Коломийського політехнічного коледжу. До Майдану 32-річний чоловік працював у власній майстерні, яка розташована біля його будинку. Таким чином заробляв собі на життя.

На столичний Майдан поїхав разом з іншими активістами автобусом з місцевого штабу національного спротиву.

- Поїхав до Києва, щоб підтримати майданівців. Я теж, як і вони, постраждав від дій цієї влади, – каже Любомир Гурмак. Думав, що зроблю свій внесок на Майдані. Вийшло, що боровся недовго. Чим зміг – тим допоміг.

Любомира Гурмака шукали два тижні. Ще минулого місяця сестра активіста пані Лілія звернулася до місцевого штабу та на лінію-SOS за допомогою. Тоді вона втратила зв'язок з братом, який поїхав на Майдан. Потім жінка отримала дзвінок від незнайомки з Києва, яка повідомила, що бачила, як в одному з медзакладів столиці правоохоронці вели молодого чоловіка. Він був увесь закривавлений та у наручниках. Як з’ясувалося, тим чоловіком був Любомир Гурмак.

Коломиянин каже, що його затримали "беркутівці" на вул. Грушевського.

- На моїх очах "беркутівці" жорстоко били активіста. Я заступився за нього, бо стояв поряд і не міг дивитися, як його лупцювали. За це "беркутівці" затримали мене та кілька разів вдарили по голові, - розповідає Любомир Гурмак.

Після цього чоловіка поволокли до автозаку, а звідти - у відділення міліції. Сильних побоїв активіст не отримав, проте на головні болі скаржиться досі. Чоловік справді перебував у лікарні - так, як і повідомила киянка, там йому знімали побої.

У Лук’янівському СІЗО Любомир перебував приблизно десять днів. Чоловік розповідає, що не знав, як зв’язатися з адвокатом та кому писати заяву. Тому просто чекав, що буде далі. Коли вже стало відомо, що активіста затримали, то Майдан почав передавати у СІЗО харчі для нього.

 - У СІЗО мене вже не били. Із співкамерниками теж конфліктів не було. Нікого з майданівців до мене не дали у камеру. Зі мною сиділи різні люди. Один з них перебував там за вбивство людини, - каже Любомир Гурмак.

На засідання Апеляційного суду майданівця не привезли. Відбулося воно у, так званій, відеоконференції. Суд задовольнив пропозицію прокурора і відпустив активіста під домашній арешт.

Любомир Гурмак продовжує підтримувати активістів та нарікати на владу. Каже, що думками перебуває з Майданом.

Джерело: Коломийські ВІСТИ