друкувати


Повістку до суду надсилатимуть смс-кою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-11 01:30:15

Стільниковий зв’язок настільки тісно ввійшов у наше життя, що навіть судові повістки почали надсилати телефонами.

З цього приводу виникло чимало запитань, відповіді на які дає керівник апарату апеляційного суду в Івано-Франківській області Оксана Максимчук.

- Надсилання судових повісток SMS-повідомленнями учасникам судового процесу чи кримінального провадження запроваджено у всіх місцевих та апеляційних судах з  1 жовтня 2013 року. Це здійснюють суди відповідно до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачено можливість інформування учасників процесу з допомогою телефону або інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.

Поки що SMS-повістку надсилають тільки тим учасникам судового процесу, які подали до суду заявку на отримання судової повістки в електронному вигляді з допомогою SMS. Оформити заявку громадянин може у канцелярії суду, подаючи позовну заяву чи апеляційну скаргу. В цій заявці вказує номер мобільного телефону, на який буде надсилатись SMS-повістка. Таку заявку можна оформити безпосередньо в суді (бланки є в канцеляріях суду), або можна роздруковувати бланки самостійно з веб-сайту Апеляційного суду Івано-Франківської області, іншого районного чи міського суду.

Якщо раптом трапився такий неприємний випадок, як втрата стільникового телефону, або громадянин змінив номер, то в цьому разі необхідно терміново попередити суд і вказати новий номер.Також громадянин за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним тексту судової повістки шляхом SMS-повідомлення, повинен невідкладно подати до суду заяву про зміну порядку здійснення судового виклику. Один з прикладів можливої ситуації - це коли учасник судового процесу на певний час виїжджає за кордон, де його номер мобільного телефону не буде обслуговуватись.

- Повістку надсилають з якогось конкретного номера телефону?

- Формування тексту судової повістки, їх облік та відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду, яка запроваджена у всіх судах України ще з 1 січня 2011 року. Додатково зазначу, що інформація про персональні дані учасників судових процесів, що міститься в ній, є захищеною. 

Судову повістку додають до електронної обліково-статистичної картки справи як документ по справі, після чого автоматично надсилають у вигляді SMS на номер мобільного телефону громадянина. Вам надійде повідомлення SUDPOVISTKA. Звертаю увагу, що повідомлення надійде не з якогось конкретного номера телефону. Відправник, наголошую, - SUDPOVISTKA. Результат доставки SMS-повідомлення на номер мобільного телефону учасника судового процесу (дата та час доставки або причина недоставки) автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу суду.

Якщо громадянин знає, що в суді розглядають його справу і він отримує 

SMS-повідомлення, то йому необхідно з’явитися до суду у вказані в ньому день та час розгляду. Якщо хтось хоче уточнити інформацію щодо слухання, то може зателефонувати до довідково-інформаційної служби Апеляційного суду Івано-Франківської області (Call Center) - (0342) 595-110, або зайти на веб-сторінку Апеляційного суду за адресою www.ifa.court.gov.ua.

- Чим вигідна така форма виклику в засідання, зокрема, жителям Прикарпаття?

- Ми неодноразово зазначали, що суд працює для людей. Отож розгляньмо переваги цієї послуги. Всі ми знаємо, як в реаліях нашої області - гірська місцевість, складне транспортне сполучення, особливо в осінньо-зимовий період - працює поштовий зв’язок. Є випадки, коли пошта доставляє повідомлення про виклик до суду учасникові судового процесу вже після тієї дати, на яку було призначено розгляд справи. Отже, є висока ймовірність того, що справу або вже слухали без участі цього учасника, або слухання відклали. і в першому, і в другому випадку це є проблемою для людини. 

Звичайно, що і судова установа має переваги з цього нововведення. Це істотна економія робочого часу секретарів судових засідань - не треба створювати документ - повістку, роздруковувати, готувати конверт, реєструвати відправлення. Це, як кажуть, - один бік медалі. Другий - значна економія бюджетних коштів на поштову розсилку судових повісток - папір, заправка картриджів, конверти, марки тощо. У середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS-повідомлення її вартість зменшується приблизно у 8 разів. 

- А чи погоджуються наші краяни користуватись цією послугою? Є вже якась статистика?

- Прогресивні, нові запровадження завжди на початках сприймають з пересторогою. Ще не так давно протокол судового засідання писали вручну, передруковували на друкарській машинці. Тепер усюди його фіксують на аудіоносії. По суті тепер протокол - це диск із записом. Або візьмімо ті ж стільникові телефони. Десять років тому ми не могли собі уявити, що наші бабусі й дідусі будуть користуватись ними. А тепер тяжко уявити, як ми жили без такого зручного засобу зв’язку. Чи згадаймо про листування. Завдяки комп’ютерам та інтернету аркуш паперу в конверті вже став рідкістю. Думаю, що в дуже близькому майбутньому такою ж рідкістю стане і паперова повістка, надіслана поштою.

Наразі в Івано-Франківській області найбільше користуються перевагами новітніх технологій жителі Калуського, Коломийського, Снятинського районів. А в інших районах Прикарпаття поки що з пересторогою ставляться до інновації. Переконана, що це через брак інформації, та завдяки нашій розмові, сподіваюся, вони усвідомлять, наскільки ця новація вигідна передусім для них.

Джерело: Газета "Галичина"