друкувати


Ти біль в моїй душі - Афганістан…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-11 10:30:12

На Прикарпатті вшановують загиблих під час війни у Афганістані українців.

Так, в районному центрі Івано-Франківської області - Богодчани відбулося відкриття пам’ятника загиблим на Афганській землі та померлим на батьківщині від фізичних та душевних ран.

Після промови голови Богородчанської районної ради Михайла Головчука - воїна-афганця, який є очільником районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, пам’ятник відкрили учні середніх шкіл сіл Саджава та Гринівка Богородчанського району. Власни в цих школах свого часу і навчалися солдати, що так і не повернулися додому з Афганської війни.

Участь у відкритті пам’ятника загиблим воїнам-афганцями взяли військовий комісар Івано-Франківського обласного військового комісаріату полковник Ігор Павлюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Каліфіцький, перший заступник голови Богородчанської райдержадміністрації Володимир Єфімчук, голова обласної організації ветеранів Афганістану Юрій Купчій, голова Івано-Франківської міської спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько делегації на чолі з головами районних та міських організацій ветеранів Афганістану Івано-Франківської області. Біля пам’ятника вишикувано підрозділ почесної варти у складі ліцеїстів Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Зібралася громада.

Також, вшанувати пам'ять загиблих приїхали й гості з інших областей України - колишній командир розвідувальної роти майор Іван Лутик з міста Чернівці та Іван Тижук - голова Рівненської районної організації ветеранів Афганістану, який брав участь в бойових діях в тій же роті в 370 окремому загоні спеціального призначення.

- Мене запрошували взяти участь у вшануванні пам’яті загиблих воїнів-афганців в інші містах України та поза її межами, - каже Іван Тижук. - Про відкриття пам’ятника у Вашому селищі я довідався за декілька днів до цього, в розмові з паном Михайлом Головчуком. І, не вагаючись, прийняв рішення їхати на Івано-Франківщину, адже воював в Афганістані в окремому загоні з полеглим Богданом Яцківим. Я вдячний усім Вам за те, що не забуваєте про подвиг воїнів-афганцям та увіковічнюєте пам'ять про них. Ви зробили велику справу, звівши цей пам’ятник.

- Схиляємо голови перед Вами, сивочолі воїни-афганці, - промовив обласний військовий комісар Ігор Павлюк. - Ви герої. А пам'ять про тих, хто загинув - буде вічна.

Відправили панахиду та освятили пам’ятник Всечесні отці. Представники влади, воїни-афганці, військові, інші присутні поклали вінки та квіти до пам’ятника. Поіменно згадали Богородчанців - загиблих на Афганській землі та тих, хто з часу тієї жорстокої війни передчасно пішли з життя. Вшанували їх хвилиною мовчання.

Голова обласної організації ветеранів Афганістану Юрій Купчій та голова Богородчанської районної ради Михайло Головчук вручили відзнаки афганцям від Спілки ветеранів Афганістану.

Душі торкались афганські пісні, що лунали зі сцени у виконанні воїнів-афганців.По завершенню відкриття пам’ятника воїнам-афганцям відбулася концертна програма за участі учасників бойових дій, ветеранів Збройних Сил, дипломантів міжнародних конкурсів афганської пісні з міста Коломия Ігоря Сімчука та Анатолія Нейла, а також Лауреату міжнародних конкурсів патріотичної пісні гурту "Афган" з обласного центру Прикарпаття.