друкувати


Заступник голови Коломийської РДА: "Фракція Партії регіонів припинила своє існування у міськраді"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-08 01:30:54

Минулий тиждень у Коломиї був плідний на активні дії мітингувальників - штурм офісу Партії регіонів, висловлення недовіри голові РДА та його заступникові, пікетування державних установ.

Частина місцевих «регіоналів» написали заяви на вихід з правлячої партії. Залишився непохитним у своєму рішенні не покидати лави партії голова міської організації ПР та, за сумісництвом, заступник голови РДА - Роман Панчук. Чиновник очолює провладну партію з 2001 року. Відтоді не підтримував жодну іншу політсилу. Залишається вірним "регіоналам" й досі.

Після штурму офісу Роман Панчук майже не давав коментарів. У зв’язку з погіршенням стану здоров’я депутат наразі перебуває на стаціонарі у центральній районній лікарні. "У зв’язку з подіями, які відбулися 26 січня, у мене був нервовий стрес, тому наступного дня мене госпіталізували до лікарні", - коментує свій стан Роман Панчук.

Днями депутат погодився відповісти кореспондентові "Коломийських ВІСТЕЙ" на кілька запитань. Зокрема говорили про те, за яких умов готовий покинути ПР та чи засуджує мирні протести у столиці.

- Декілька днів тому коломийські мітингувальники збиралися пікетувати Ваш будинок. Хіба за увесь період Євромайдану у Вас не виникало бажання вийти до громади?

- Звісно, бажання виникало. Але зараз я перебуваю у лікарні. Як тільки вилікуюся, то вийду до людей на діалог.

У мене післяінфарктний стан, тому наразі потрібно пройти курс лікування.

- Депутати районної ради висловили Вам недовіру та вимагають, щоб Ви звільнили посаду заступника голови РДА. Як гадаєте, їхнє рішення справедливе?

- Це рішення незаконне. Депутати не вислухали навіть мій звіт про роботу. Хоча я розумію, що їхнє рішення було чисто політичне.

- Чи готові написати заяву на звільнення з посади заступника голови РДА?

- Звісно, що депутати районної ради мають право щось вимагати чи хотіти. Вони – обранці народу, тому можуть вимагати мого звільнення чи голови РДА Михайла Негрича. Але справа у тому, що ні до депутатів, ні до районної ради я не наймався на роботу. Мене прийняла на роботу Івано-Франківська ОДА. Там знаходиться моя особова справа. Відповідно на цю посаду мене призначав Президент України.

Мені ж теж може хтось не сподобатися. Але я, як депутат, не змушую когось звільняти займану посаду.

- Місцеві мітингувальники штурмували офіс Партії регіонів, де, власне, Ви й працювали разом з однопартійцями. Днями міліція відкрила кримінальне провадження. Підозрюють півтисячі коломийських активістів. Чи варто їх засуджувати?

- Вони не просто штурмували. Вони повелися, як вандали, розгромивши вщент офіс. Ці активісти знищили всю статутну документацію, партійне майно. Зараз організація не може проводити статутну діяльність через відсутність документів та приміщення.

Активісти штурмували офіс не з відчаю, а через злий умисел. Спалити все партійне майно – це не злий умисел? За захоплення приміщення та знищення партійної символіки потрібно понести кримінальну відповідальність. Це не моє особисте майно, це – майно партії.

Ви говорите про відкриття справи на півтисячі активістів. Ви лукавите. Бо всі знають, хто насправді штурмував офіс. І не потрібно їх прикривати.

- Це число мітингувальників назвала міліція. Хіба правоохоронці не знають точної кількості підозрюваних?

- Повірте, що правоохоронці вже визначили винну особу. Цих людей знає вся Коломия. Назвати їхні прізвища поки що не можу. Адже їхня вина не доведена і вирок їм не винесений. Єдине, що скажу, – з цими людьми я колись товаришував.

- З офісу ПР активісти винесли й партійні квитки, де вказані прізвища та імена членів партії. Чи Вас не хвилює безпека однопартійців?

- Так, я хвилююся як за безпеку членів Партії регіонів, так і за свою власну. Тому що ми живемо не у 1933-ому році і не у Мюнхені. Історія проходила це вже давним-давно. Такі речі могли відбуватися лише у той час.

- У міськраді Партію регіонів представляли п’ятеро депутатів, троє з них - Роман Гаврилюк, Андрій Волощук та Михайло Семенюк - написали заяви на вихід з партії та фракції. Тобто офіційно Партія регіонів припинила своє існування у міськраді?

- Так, у міськраді вже немає фракції Партії регіонів, тому що для її існування потрібно мінімум три особи. Наразі у складі фракції залишилися лише я та Василь Назарук.

- Секретар міськради Богдан Колодніцький написав заяву на тимчасове відсторонення від займаної посади. Це трапилося після конфлікту з активістом Юрієм Тимошенком, який не вірить, що Колодніцький покинув ПР. То секретар справді вийшов з партії та фракції чи тільки призупинив свою діяльність у ПР?

- Я офіційно заявляю: 26 червня 2013 року Богдан Колодніцький за власною заявою був виведений з членів Партії регіонів. Зараз він - позапартійний.

- Чи можна виправдати провладну партію та діяльність Президента України після того, як вбили мирних мітингувальників на вул. Грушевського у Києві?

- Силові методи у політиці неприпустимі, і немає значення, хто їх провокує - чи влада, чи опозиція. Коломийська партійна організація проти силових методів у вирішенні політичних проблем. Ми маємо свою точку зору на події у столиці. Ще від самого початку говорили про необхідність дострокових парламентських, президентських та місцевих виборів, що, ймовірно, скоро станеться.

Зараз по Україні у середньому підтримка ПР складає десь 25%, тобто це четверта частина населення. Жодна політична сила в країні не має такого високого рейтингу.

- Ви засуджуєте силові методи, але ще досі перебуваєте у правлячій партії...

- Наразі я не збираюся виходити з ПР. І навіть у тому випадку, коли і прийняв би таке рішення, то зробити це не зміг би. Зараз у міської організації ПР немає ані офісу, ані статутної документації.

Мені повірили однопартійці, які на конференції обрали головою партійної організації. Це не так просто, як комусь здається. Думати, що це просто, можуть лише ті люди, які увірвалися в офіс партії.

- Який має статися переломний момент, щоб Ви прийняли рішення негайного припинення членства у ПР?

Тільки у тому випадку, якщо ця політична сила опиниться поза законом у демократичному суспільстві.

Джерело: Коломийські ВІСТИ