друкувати


Коломийська ОДПІ: На "гарячій лінії" "Кампанія декларування-2013"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-08 12:30:36

Проведення сеансів телефонного зв’язку "Гаряча лінія", яка проводиться фахівцями Коломийської ОДПІ користується попитом серед платників міста та району.

З 1 січня 2014 року розпочалась Кампанія декларування доходів громадян отриманих у 2013 році, тому першочергове завдання для всіх міндоходівців - довести до кожного громадянина норми податкового законодавства та надати допомогу у заповненні декларації про майновий стан і доходи.

Днями начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Коломийської ОДПІ Оксана Жураківська відповідала на запитання платників щодо декларування майнового стану та доходів громадян, отриманих у 2013 році та декларування доходів громадянами з метою отримання податкової знижки.

Пропонуємо до уваги відповіді на запитання, які надійшли від платників податків на "гарячу лінію".

 

Чи можна включити в 2014 році до складу податкової знижки витрати, понесені фізичною особою на лікування?

Зазначена у пп.166.3.4 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України податкова знижка на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення тощо, буде застосовуватися тільки після прийняття Закону про обов’язкове медичне страхування. За наслідками 2013 року вона не надаватиметься.

 

Чи передбачено пільги з оподаткування доходу фізичної особи, яка є інвалідом, від надання в оренду власного майна?

Відповідно до ст. 169 Податкового кодексу платники податку мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги.

Податкову соціальну пільгу не може бути застосовано до доходів платника податку інших, ніж заробітна плата (пп. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу).

Згідно з п. 164.2 ст. 164 цього Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

Таким чином, доходи від надання в оренду власного майна фізичною особою, яка є інвалідом, оподатковуються на загальних підставах за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу, тобто 15 та/або 17%.

 

Як оподатковується спадщина, одержана у 2013 році дочкою, яка є громадянкою Росіі, від батька - громадянина України?

Оподаткування доходу, отриманого платником податку - нерезидентом у результаті прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується пп. 174.2.3 Податкового кодексу, згідно з яким при отриманні будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, такий дохід оподатковується за ставками 15 та 17%.

 

Чи має право на податкову знижку фізична особа - підприємець, яка сплачує за навчання своєї дитини?

Згідно з п. 166.3 ст. 166 розділу IV Податкового Кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. Разом з тим, відповідно до пп. 166.4.2 п. 166.4 статті 166 Податкового кодексу, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 статті 164 Податкового кодексу. Згідно з пп. 14.1.48 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу заробітна плата з метою розділу IV цього Кодексу - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону.

Таким чином, фізична особа - підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ