друкувати


Коментар МЗС України стосовно Резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-06 05:45:10

В Україні взяли до уваги схвалення 6 лютого 2014 року Резолюції Європейського Парламенту щодо ситуації в Україні.

Цей документ містить низку сигналів, які співпадають з підходами Уряду України до врегулювання політичної кризи в нашій державі. Віднайдення взаємоприйнятного політико-правового компромісу щодо виходу з кризи шляхом мирного діалогу, попередження насильницьких дій та забезпечення поваги прав і свобод людини були і залишаються в основі дій української влади.

Важливе значення має заклик Європейського Парламенту до протестувальників Майдану утриматися від застосування сили та зберегти законність своєї справи мирним шляхом і вимога до усіх опозиційних лідерів продовжувати утримуватися від насильства та підтримувати мирний характер протестів.

Разом з цим, викликає розчарування упередженість в оцінках Європейського Парламенту дій української влади та ігнорування переважної більшості конструктивних зусиль керівництва України з реалізації заходів встановлення довіри та налагодження мирного й інклюзивного діалогу з опозицією та громадянським суспільством.

На жаль, цілий ряд оцінок, висловлених в Резолюції Європейського Парламенту, ставлять під сумнів неупередженість та ефективність діяльності запропонованої постійної спеціальної місії ЄП в Україну, доцільність створення якої потребує додаткового вивчення.

Незбалансований характер резолюції, а також заклики до запровадження обмежувальних заходів з боку ЄС не сприяють формуванню загальнонаціонального примирення та атмосфери довіри в Україні, а відтак підривають процес стабілізації ситуації.

В той же час слід відзначити далекоглядні сигнали, висловлені під час вчорашніх дебатів у Європейському Парламенті від імені Високого представника ЄС та Європейської Комісії, відповідно до яких стратегія ЄС щодо України зосереджується не навколо санкцій, а навколо діалогу та взаємодії, в тому числі на основі визнання європейської перспективи України.

Підтверджуємо, що курс європейської інтеграції та впровадження суспільно-політичних і соціально-економічних реформ з метою наближення до кращих європейських стандартів на основі укладення та подальшої імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС залишається незмінним пріоритетом нашої держави.

У зв’язку з цим, високо оцінюємо ініціативу Європейської Комісії щодо координації підготовки стратегічного пакету фінансової допомоги Україні на цілі впровадження соціально-економічних реформ та підтримки макроекономічної ситуації. Залишаємося відкритими для подальших консультацій зі стороною ЄС, міжнародними фінансовими організаціями та іншими донорами з цього питання.

Висловлюємо впевненість, що українці самостійно здатні знайти шляхи виходу з політичної кризи за столом переговорів між владою, опозицією та представниками громадянського суспільства нашої держави.

Джерело: Прес-служба Міністерства закордонних справ