друкувати


"Покажіть воякам Азарова серед його австрійської розкоші..."

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-06 11:30:12

Дерев’яна конструкція на спаленому автобусі між барикадами на Грушевського і кордоном з бійців Внутрішніх військ та "беркутівців" і є той самий "кінотеатр".

Серед активістів, які втілили задум у життя, - львів’янин, "айтішник" за фахом Андрій Меаковський. Чия була ідея створити інформаційний "антиблокіратор" для хлопців у погонах і як її реалізовували, Андрій розповів в інтерв’ю "ВЗ".

- Це колективна ініціатива, - каже. - Люди збиралися в групи, обговорювали. В одній з таких ініціативних груп і дозріла ця ідея. Ми усвідомлювали, що хлопців, які стоять по інший бік барикад, ізолюють від інформації, обробляють на свій лад. Цьому потрібно було якось протидіяти. Придумали, як це можна зробити, і спільними зусиллями взялися втілювати ідею.

- Були спонсори чи самі собі раду дали?

- На щось скидалися. Хтось зголошувався принести апаратуру. Знадобилися проектор і спеціальне полотно для зворотної проекції. Аби все це трималося купи, зробили дерев’яну конструкцію. Бо коли спершу пробували просто встановити полотно, його вітром здувало. Довелося удосконалювати. До проектора під’єднаний комп’ютер. Ми налагодили можливість керувати ним віддалено. Транслюємо новини через Інтернет. Вдень проектор не може працювати - зображення не видно. Тому вмикаємо лише ввечері.

Спочатку конструкцію встановили на барикаді. Потім ближче пересунули - на передню лінію. Там, де спалені автобуси. На одному з них і стоїть екран.

- Чула, що усю "дерев’яну" роботу взяли на себе хлопці з косівської сотні.

- Косів - це ж Гуцульщина. Там хлопці вміють з деревом працювати. Майстри бензопили і шуруповерта зробили мега-конструкцію. Допомогли її встановити. Захоплююся злагодженістю і працьовитістю цих людей. Кажуть: "Поки не штурм, нам лише матеріали давайте, весь майдан будинками заставимо!".

- І скільки часу знадобилося, щоб змайструвати конструкцію, зібрати апаратуру?

- Конструкцію зробили за день. Загалом на все знадобилося два дні.

- Якою була реакція "ВВешників", коли почали встановлювати екран? Все ж таки - передова, всяке могло трапитися.

- Усе було мирно, ніякої агресії. Хлопці пожвавилися, спостерігали, що відбувається, про щось перемовлялися між собою. Коли вже все встановили, навіть фотографували на мобільні. Хоча по той бік барикад нас глушили "постсовєцькими" маршами і попсою, картинку більш-менш бачили.

Чи попереджали ми про свої наміри? Тільки наших "самооборонівців", які стежать за порядком на барикадах.

- Будете лише новини транслювати? Чи плануєте і ще щось "виховне" показувати?

- Будемо пробувати усе, що може вплинути на цих хлопців, вивести їх з інформаційного тунелю.

Джерело: Високий Замок