друкувати


Суперкомп'ютер з штучним інтелектом володіє психоаналізом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-06 12:30:18

Фахівці IBM навчили свій суперкомп'ютер Watson, який оснащений системою штучного інтелекту, основам психоаналізу.

На думку вчених це дозволить визначати тип особистості людини і передбачати його дії на основі аналізу записів у соціальних мережах, таких як Twitter і Facebook.

Такий навик суперкомп'ютера може стати важливим інструментом маркетологів, які зможуть отримати в своє розпорядження величезну базу даних, в якій буде міститися вся актуальна інформація про клієнта.

Використовуючи її, продавці зможуть в потрібний час запропонувати клієнтові товар з необхідними йому характеристиками, в тому дизайні, який він полюбляє і за ті гроші, які він може собі дозволити.

Наприклад, на основі простого запису в Facebook про намір переїхати в нову квартиру, клієнт отримає рекламу від компаній, які зможуть зробити переїзд зручнішим.

Примітно те, що суперкомп'ютер Watson вже активно застосовується на "гарячих лініях" підтримки, відповідаючи на запитання користувачів, веде фінансову аналітику і навіть консультує медиків. Це стало можливим завдяки унікальному алгоритму розпізнавання мови, який грунтується не на ключових словах, а повністю "усвідомлює" те, що хотів сказати йому співрозмовник.

При цьому варто відзначити, що Watson є далеко не самим потужним з суперкомп'ютерів. У той час як його продуктивність дорівнює 80 терафлопс (80 трильйонів операцій за секунду), у самого потужного суперкомп'ютера Тяньхе-2, який працює в Оборонному науково-технічному університеті армії Китаю, продуктивність оцінюється в 33 000 терафлопс. Для порівняння потужність звичайного комп'ютера становить приблизно 0,01 терафлопса.

Джерело: ТСН