друкувати


Європою та США прокотилась хвиля Автомайданів і пікетів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-03 05:45:43

У світі продовжуються пікети та акції солідарності з Євромайданом, які організовують українці. У неділю вони відбулися у США, Росії та країнах Європи, повідомляє VIDIA.

Зокрема, у Португалії українці замість звичних майданів організували Автомайдани у кількох містах країни, повідомили медіа-порталу VIDIA у прес-службі Спілки українців Португалії.

Як повідомив португальській радіостанції TSF голова Спілки українців Португалії Павло Садоха, метою цього автопробігу було вираження підтримки протесту в Україні, заклик португальців до підтримки протистояння режиму Януковича, а також привернення уваги португальців і туристів до ситуації в Україні, а саме до факту, що режим Януковича продовжує тероризувати український народ.

У Лісабоні участь у Автомайдані взяли близько 80 машин. Одночасно автопробіги відбулись у Фаро, Албуфейрі та Порту.

У Відні місцевий Автомайдан пікетував маєток, який, за даними мітингувальників, належить родині колишнього премʼєр-міністра України Миколи Азарова. Після цього автомайданівці вирушили до посольства України в Австрії, повідомляє "Радіо Свобода".

В автопробігу взяли участь близько 35 авто. Мітингувальники - не лише українці, які живуть в Австрії, а й також екіпажі з Польщі, Словаччини й Італії.

Раніше цього тижня деякі австрійські ЗМІ повідомили, нібито Микола Азаров після того, як президент прийняв його відставку з посади премʼєра, виїхав до Австрії. Опозиція вже звернулася в СБУ з проханням підтвердити або спростувати це повідомлення.

Понад 60 людей зібралися 1 лютого на акцію у Цюриху. Пікетувальники закликали Швейцарію та ЄС допомогти українцям уникнути подальших порушень прав людини та зупинити насильство з боку правоохоронців.

У Мюнхені, де проходить безпекова конференція, Євромайдан триває третій день поспіль. Цього разу у столиці Баварії перед мітингувальниками виступила Руслана, Яценюк та Кличко.

У Вільнюсі відбувся благодійний рок-марафон "Разом з Україною", участь у якому взяли литовські гурти. Як повідомляють організатори, зібрані кошти витратять на лікування потерпілих євромайданівців.

У Москві біля посольства України зібралося приблизно 20-30 людей, велика кількість журналістів і поліції, повідомляє у Facebook активіст із Росії Євген Фесенко. За його словами, відразу ж після початку акції, до посольства приспіли "козаки" (російський аналог "тітушок") з червоними обличчями, в папахах, камуфляжних костюмах і навіть з нагайками. Як зазначає Фесенко, напередодні схожі "козаки" напали на офіс Товариства захисту прав споживачів, де був огранізуваний збір допомоги Євромайдану.

"Учасники акції вшанували пам’ять загиблих на вулиці Грушевського хвилиною мовчання, запалили свічки. "Ряженые", після викрикування антиєвропейських гасел, залишили місце події, а учасники мирно розійшлися , без бійок і провокацій з боку костюмованих персонажів", - пише Фесенко.

А о 14:00 по Бульварному кільцю пройшов Марш на підтримку політв’язнів. "На марші звучали добре знайомі українцям гасла "Банду геть", "Зека геть ", попередження сучасної російської дійсності "Не буде свободи - буде Майдан”, а й зовсім немислемое раніше "Слава Україні! Героям слава!". Також були українські прапори, помічені були евромайдановскі стрічки і значки", - повідомляє активіст.

У Вашингтоні українці вкотре провели пікет під Білим домом, щоб повідомити американському суспільству про порушення прав людини в Україні.

У Чикаго, Сан-Франциско та інших містах відбулися місцеві Автомайдани. Таким чином українці в США продемонстрували солідарність з Автомайданом в Україні.

Нагадаємо, українці у світі продовжують виступати на підтримку Євромайдану. Зокрема, нещодавно вони пікетували Мюнхенську конференцію, ООН та Deutsche Bank.

Джерело: VIDIA