друкувати


Найхолодніше місце у Всесвіті NASA створить на орбіті Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-02-03 01:30:20

NASA у 2016 році планує розгорнути на борту станції низькотемпературну лабораторію Cold Atom Lab.

Вчені планують провести експерименти при температурі в одну десятимільярдну частку градуса вище абсолютного нуля.

Найхолодніша точка у Всесвіті незабаром з'явиться зовсім поруч із Землею - на борту Міжнародної космічної станції, де вчені планують провести експерименти при температурі в одну десятимільярдну частку градуса вище абсолютного нуля, повідомляє NASA.

NASA у 2016 році планує розгорнути на борту станції низькотемпературну лабораторію Cold Atom Lab.

"Ми збираємося досліджувати матерію при температурах, що значно нижчі значень, які зустрічаються в природі. Ми маємо намір опустити температуру до 100 пікокельвінів", - зазначив науковий керівник проекту Роб Томпсон з Лабораторії реактивного руху.

Один пікокельвін - це 10^-12, одна трильйонна частка кельвіна, при 100 пікокельвінах вище абсолютного нуля має повністю припинитися тепловий рух атомів, при такій температурі звичні поняття - рідина, тверде тіло або газ - більше не мають сенсу. Виникає нова матерія: квантова, яка підкоряється законам світу квантової механіки, де об'єкти поводяться одночасно як хвилі і частинки, два об'єкти можуть займати одне і те саме місце у просторі.

Першим об'єктом, який будуть вивчати в Cold Atom Lab, стане конденсат Бозе-Ейнштейна - переохолоджені атоми, які поводяться не як газ, а як хвиля. Вчені також мають намір дослідити, що відбудеться при змішуванні двох типів переохолодженого атомного газу.

Вчені поки не кажуть, куди їх можуть привести ці дослідження. "Ми вступаємо на територію невідомого", - говорить Томпсон.

Джерело: Дзеркало Тижня