друкувати


Вчені довели неефективність дієти за групою крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-17 12:30:56

Популярне харчування за групою крові змушує людей худнути при деяких варіантах дієти, але при цьому отриманий ефект ніяк не залежить від групи крові, йдеться в статті, опублікованій в журналі PLoS One.

"Проаналізувавши дані, отримані від 1455 учасників дослідження, ми не знайшли ніяких свідчень на користь теорії, на якій ґрунтується дієта по групі крові", – пояснив провідний автор дослідження Ахмед Ель-Сохемі (Ahmed El-Sohemy) з університету Торонто (Канада).

Харчування по групі крові стало популярним після виходу книги Пітера д'Адамо "Їжте правильно, по групі крові". Він припустив, що люди з різними групами крові по-різному засвоюють їжу, і харчування у відповідності зі своєю групою допомагає схуднути і зменшує ризик розвитку хронічних захворювань.

У минулому році вчені провели дослідження, яке не виявило ознак ефективності дієти, і закликали дослідити це питання. Ель-Сохемі та його колеги збирали інформацію про харчування учасників свого дослідження протягом місяця. Також вони взяли у добровольців зразки крові для визначення її групи та рівнів речовин, які свідчать про порушення обміну речовин і роботи серцево-судинної системи, – інсуліну, холестерину і жирів.

Вони виявили, що харчування по дієті, що відповідає II групі крові, сприяло схудненню, зниженню кров'яного тиску, а також рівнів інсуліну, холестерину і жирів. Дієта для IV групи крові також відповідала низькими значеннями цих показників, проте не допомагала схуднути. Дієта для I групи крові сприяла більш низьким рівням тригліцеридів, харчування по дієті для III групи крові не чинило впливу на аналізовані параметри.

При цьому група крові людини, яка дотримувалась того чи іншого варіанту дієти, виявилася неважлива. Таким чином, весь ефект дієти зводиться до того, що при деяких її варіантах люди їдять, наприклад, менше вуглеводів або дотримуються вегетаріанства, вважають вчені.

Джерело: Освітній портал