друкувати


Україна утримає "Газпром" реверсом зі Словаччини: хоче підстрахуватися у разі підвищення ціни на газ із Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-16 11:30:44

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що реверсний газ для України явно дорожчий за російський і наявність можливості реверсних постачань зі Словаччини стане аргументом у щоквартальних переговорах з "Газпромом" щодо підтвердження ціни.

Напередодні стало відомо, що Україна підписала і направила Словаччині договір про організацію реверсних постачань газу. Джерело в "Укртрансгазі" розповіло, що підписану українською стороною угоду було надіслано словакам ще у кінці грудня. За його словами, "технічно і юридично до реверсу все готове". "Ми чекаємо, коли словацька сторона надішле нам підписаний нею варіант договору", - цитує джерело "Коммерсантъ-Україна".

У словацькому газотранспортному операторі Eustream уточнили, що договір поки повністю не узгоджено. "Ми запросили українських партнерів для остаточного затвердження меморандуму про взаєморозуміння. Мова йде про узгодження останніх деталей", - пояснили у компанії.

Джерело в Міненерго пояснило, що, оскільки знижену ціну на російський газ потрібно підтверджувати щокварталу, "наявність додаткового джерела газу буде сприятливо впливати на переговори з "Газпромом"".

Що стосується "Газпрому", то російська монополія стабільно нарікає на сумнівність реверсної схеми, активно перешкоджаючи її реалізації. Джерело у російському монополісті запевнило, що позиція компанії не змінилася (офіційно від коментарів у монополії відмовилися), і "Газпром" може протистояти реверсу, однак в умовах зниження ціни на російський газ для України це позбавлено сенсу.

Справді, зазначає джерело в "Укртрансгазі", поки ціна російського палива на $ 110-120 за тис кубометрів дешевша, ніж реверсного, і в цих постачаннях немає необхідності. "Але ми повинні мати можливість у будь-який момент підстрахуватися й почати постачання з Європи, якщо в майбутньому ціна російського газу все ж зросте", - пояснило джерело.

Джерело: Дзеркало Тижня