друкувати


Літаючий позашляховик створили американці (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2014-01-14 01:30:21

Американська корпорація Advanced Tactics створила транспортний засіб для спецназу США. Новий літальний апарат є гібридом великого позашляховика, вертольота "чорний яструб" і безпілотного мультикоптера.

Основна перевага розробки полягає в тому, що вона поєднує в собі всі переваги вертольота, позашляховика і безпілотника. Представники компанії стверджують, що машини серії AT Transformer стануть першими літальними апаратами вертикального зльоту і посадки (VTOL), які також здатні їздити на колесах по практично будь-якій місцевості.

Такий транспортний засіб буде корисним у будь-якій ситуації. Він буде швидко переправляти вантажі та евакуювати поранених. Сьогодні з цими завданнями можуть впоратися хіба що вертольоти, але для їхньої посадки потрібен спеціальний майданчик. Тим часом доставляти, наприклад, поранених до шпиталю, потрібно вже на автомобілі, а це втрата дорогоцінного часу. Апарати серії AT Transformer будуть самостійно долати великі відстані повітрям і потім від місця посадки приїжджати до потрібної мети.

Сконструйований прототип отримав назву Black Knight AT Transformer ("Чорний лицар-трансформер"). Він поєднує в собі економічність санітарного літака і місткість вертольота "чорний яструб". Планується, що обтічне повітряне судно в робочому стані буде оснащено дизельними двигунами з турбонаддувом, що здатні злетіти з 453 кілограмами вантажу або п'ятьма пасажирами.

Орієнтовна дальність польоту такого апарату оцінюється у 463 кілометри на швидкості 241 кілометр на годину. По землі AT Black Knight Transformer зможе перевозити до 726 кілограмів вантажу або вісім пасажирів на швидкості до 110 кілометрів на годину.

Конструкція роторів літального апарату нагадує ту, що використовується у сучасних безпілотних мультикоптерах. Вони побудовані у простій і стабільній конфігурації, не мають рульових гвинтів та складних кріплень, і керуються високошвидкісною комп'ютерною системою контролю. У цій системі також передбачено можливість польоту з одним непрацюючим двигуном для екстрених ситуацій.

На даний момент повномасштабний прототип пройшов усі випробування на землі, а перший політ заплановано на кінець січня 2014 року. Довгостроковою метою інженерів Advanced Tactics є трансформація апаратів серії AT Transformer у безпілотники. Таким чином, можна буде не тільки звести нанівець ризик і навантаження для пілотів, але й збільшити вантажопідйомність судна.

Джерело: Дзеркало Тижня