друкувати


Шукайте на грошах...плями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-27 02:30:20

На початку грудня стала чинною постанова Нацбанку № 422, яка вводить нові правила визначення платіжних ознак гривні. Тепер варто дуже пильно придивлятися до банкнот, які потрапляють до рук. Бо якщо на них виявляться сліди підозрілих фарб - у вас їх просто заберуть при першій нагоді.

 

Компенсувати не будуть

Нова постанова багато в чому дублює попередницю - від 2004 року під № 547. Але тепер Нацбанк зробив наголос на банкнотах, які можуть потрапити в обіг незаконним шляхом. Тобто - забруднені спецрозчином або ж позначені словом "хабар". Якщо прийдете з такою у банк, чекайте проблем.

Розберімося по порядку. Перше, щодо плям від спецрозчину. Річ у тому, що потрапити на банкноту він може лише одним способом - якщо вона перебувала в інкасаторському кейсі, який був вкрадений у банку. Сьогодні багато фінустанов для перевезення грошей використовує спецвалізи із вмонтованими в них тюбиками хімрозчину. Щойно грабіжники намагаються відкрити кейс, спецрозчин тут же розпилюється на банкноти.

У відповіді на інформаційний запит "Репортера" у Нацбанку пояснили: банки й раніше не мали права брати такі банк­ноти, але тоді люди мали шанс обміняти їх на нормальні - правда, лише в тому ж НБУ й за відповідною процедурою. Тепер же тим, кому "пощастить" стати власником таких гривень, прий­деться дуже навіть не солодко. Якщо чесно, то простіше про них просто забути. Спробуєте розплатитися такою купюрою - її заберуть.

"Якщо фізична особа звернеться до банку або територіального управління Нацбанку з питань обміну таких банкнот, то вони будуть вилучатись і в установленому порядку передаватись для проведення розслідувань і відповідних дос­ліджень до правоохоронних органів", - пояснюють у НБУ.

Жодних компенсацій. Гроші заберуть, у міліцію повідомлять.

До речі, ми поцікавилися в обласного УМВС, яка доля чекає на власника такої купюри. Там відповіли, що поки що вказівок щодо мічених купюр не отримували, "працюють" тільки з фальшивими купюрами.

"Якщо виявляється, що людина розплачується фальшивими грошима, то чи касир банку, чи продавець магазину звертаються на 102, - пояснюють у міліції. - На місце виїжджає опергрупа, вони документують, опитують свідків. Ці гроші вилучають і направляють на експертизу. Якщо гроші фальшиві, то відкривається кримінальне провад­ження, встановлюється, звідки людина їх взяла".

Можна прогнозувати, що процедура з міченими банкнотами буде аналогічною.

 

Врятує уважність

Як можуть такі купюри потрапити вам до рук? Та як завгодно. Але, за словами бухгалтера одного з франківських банківських представництв (просив не називати ні себе, ні банк), зустрічаються вони не дуже часто. Запевняє, що таку банкноту неможливо отримати з банкомату. "В касети банкомату загружаються тільки хороші купюри, - каже він. - Перед тим вони обробляються на спеціальній машинці. Непридатні, зношені, значно зношені, туди не потрапляють. Купюра не йде в банкомат, навіть якщо вона платіжна, але трохи затерта. У протилежному випадку це тягне за собою відповідальність касира".

У Нацбанку кажуть, що відрізнити такі банкноти від звичайних - це лише справа вашої уважності."Спеціальний розчин, який використовується у спец­пристрої для зберігання цінностей, має певні фізико-хімічні характеристики: яскравий колір (малиновий, синій тощо), флуоресценцію в ультрафіолетових променях, стійкість до розчинників (неможливо видалити), та забруднює, як правило, не менше 20-30 % банкноти в разі спроби неправомірного заволодіння ними", -пояснюють там.

Ще й додають, що у разі несанкціонованого заволодіння спецпристроєм з банкнотами Нацбанк інформуватиме і банківську систему, і громадськість про можливість появи в обігу банкнот з ознаками такого забруднення.

 

"Хабарні" пройдуть

З купюрами, які позначені словом "хабар" справа складніша. Нацбанк в постанові їх виділяє, але зрозуміти з її тексту, як має на них реагувати касир банку, доволі складно. І тут варто згадати про майже п’ять з половиною тисяч доларів, які франківці розібрали під час затримання колишнього директора міського департаменту архітектури Олега Гаркота. Де й у кого нині опинилися ці гроші, можна лише гадати. Тим більше, що таку позначку неозброєним оком не побачиш - її покаже тільки ультрафіолет.

Ми й тут попросили Нацбанк прояснити ситуацію. На відповідь чекали доволі довго. Але у підсумку НБУ заспокоїв: "Банкноти, які оброблені спеціальними хімічними реактивами під час проведення оперативних заходів чи слідчих дій, вважаються значно зношеними. Тож усі операції з такими банкнотами, у тому числі їх обмін на придатні до обміну банкноти, здійснюються як і з іншими значно зношеними банкнотами".

У Нацбанку кажуть, що всі банки мають приймати такі банкноти та обмінювати їх на придатні. Якщо банк відмовляється це робити, людина може звернутись у представництво НБУ - там купюру просто зобов’язані поміняти.

Звісно, найкраще, якщо такі гроші вам взагалі до рук не потраплять. Тож трохи уважності - і проблем буде значно менше.

Джерело: Газета "Репортер"