друкувати


Високий тиск лікується...яєчнею

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-27 09:30:37

Вчені з'ясували дивовижні властивості яєчні, яку ми звикли вживати на сніданок.

Як виявилося, страва не тільки смачна, але і надзвичайно корисна для людей, що страждають на гіпертонію. Яєчня здатна стабілізувати тиск, що робить цю страву практично незамінною. Цієї думки дотримуються експерти з Канади, а також їх колеги з Китаю.

Наприклад, китайські фахівці виявили, що найбільш цінним у цьому плані є яєчний білок, саме він має протигіпертонічні властивості. Докази отримані в лабораторії, при проведенні численних експериментів. Зокрема, дослідники встановили, що складовою яєчного білка є особливий пептид. Він дуже ефективно знижує кров'яний тиск. Практично так само, як і незначні дози спеціальних лікарських препаратів.

Наприклад, дія цього пептиду порівнянна з препаратом каптоприл, який використовується при високому тиску. Про це журналістам розповів доктор Жіпенг Ю, що очолює це дослідження. Вчений зазначив, що такі унікальні здібності яєчного білка фахівці виявили, проводячи експерименти на мишах. Лабораторні тварини продемонстрували, що при вживанні білка високий тиск знижується.

Щоб максимально виявити всі можливі властивості та якості цього продукту, експерти здійснювали нагрівання пептиду. Вони хотіли переконатися, що при термічній обробці, наприклад, смаженні, білок не втрачає своїх унікальних властивостей, які впливають на тиск. Канадськими дослідниками були проведені аналогічні експерименти, і їх роботи змогли підтвердити, що вчені з Китаю абсолютно праві. Фахівці з Альбертського університету (Канада) вважають, що смажений білок знижує тиск навіть ефективніше, ніж просто варений білок курячого яйця.

 Як розповіли канадські фахівці, смажені яйця взаємодіють з ферментами шлунка, при цьому виробляючи особливу речовину, яка діє подібно до АСЕ-інгібіторів, стабілізує тиск. При цьому блокується ангіотензин, що звужує кровоносні судини, підвищуючи тиск. Хоча ефект від смажених яєць більший, ніж від варених, це зовсім не означає, що слід поглинати яєчню у великих кількостях. Все повинно вживатися помірно, і лише в цьому випадку можна розраховувати на певну користь.

Джерело: Освітній портал