друкувати


Щоб ваш мозок працював активніше - танцюйте!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-26 09:30:49

Мозок людей, що вміють добре рухатися в такт, краще засвоює мову, ніж у тих, хто менш ритмічний, встановили вчені зі США, праця яких опублікована в Journal of Neuroscience.

Як йдеться у прес-релізі Товариства неврології (Society for Neuroscience), той факт, що ділянки мозку, відповідальні за слух і рух, синхронізують свою роботу при переміщенні в стійкому темпі, добре відомий. Проте в своїй праці доктор Ніна Краус (Nina Kraus) та її колеги з Північно-Західного університету (Northwestern University) в штаті Іллінойс досліджували взаємозв'язок між здатністю тримати ритм і мозковою відповіддю на звук.

Понад 100 підлітків з Чикаго взяли участь в експерименті, в якому вони повинні були слухати метроном і натискати пальцем на кнопку в його такт. Точність попадання обчислювалася на підставі того, як близько до моменту звукового сигналу підліток натискав на кнопку. В іншому експерименті вчені використовували електроенцефалограму, щоб записати, наскільки стійко мозок учасників реагує на прослуховування синтезованого мовного складу "так", який повторювався кожні 30 хвилин. Потім дослідники оцінювали, наскільки схожою була відповідь нейронів у цій сфері головного мозку кожного разу, коли повторювався звук "так".

"Чим більш точним було натискання кнопки в такт метронома, тим більш стійкою була відповідь мозку на склад "так", - говорить доктор Краус.

Ранні дослідження довели, що існує зв'язок між здатністю до читання і вмінням тримати ритм у русі, а також показали, що вміння читати пов'язано зі стійкістю мозкової відповіді на звук. На думку автора, її висновки дослідження свідчать про те, що базою для обох цих взаємозв'язків виступає слух.

"Ритм - невід'ємна частина музики та мови. Можливо, музичні тренінги з упором на ритмічні навички, тренування слухової системи, ведуть до суворого взаємозв'язку "звук-значення", який так важливий у навчанні читання", - зазначає Краус.

Джерело: Освітній портал