друкувати


Українці витрачають на продукти харчування більше за всіх у Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-25 09:30:09

Україна опинилася на 40-му місці серед країн в Європі за часткою витрат на їжу: люди витрачають на продукти більше за всіх в регіоні.

Про це свідчить проведене агентством РІА Рейтинг дослідження.

Лідерство в списку отримав Люксембург. Видатки на продукти харчування (з урахуванням безалкогольних напоїв) люксембурзької сім'ї за підсумками 2012 року складають лише 8,8% від її споживчих витрат. На другому місці розташовується Велика Британія з 9,1%, а замикає трійку Швейцарія з 9,6%.

Крім того, серед лідерів країни Північної і Центральної Європи, такі як: Данія, Норвегія, Німеччина і Австрія. Франція опинилася на 17-му місці, а Італія - на 19-му.

Україна розташувалася на першому місці з кінця. Так, середньостатистична сім'я витрачає на продукти більше половини своїх витрат (50,2%). На думку дослідників, багато в чому це обумовлено, насамперед, невисокими середніми доходами жителів.

Також погано виглядає ситуація в Молдові (43,2%) та Сербії (42,9%).

Щодо витрат на алкоголь і сигарети, то їхня частка найменша у витратах сімей на Кіпрі, Люксембурзі та в Італії. У цих країнах витрати на алкоголь і тютюн не перевищують 1,5% споживчих витрат.

"Втім, що стосується південних країн, то для них це обумовлено скоріше чинником власного виноробства і наявністю дешевого вина, ніж тверезницьким способом життя", - зазначають експерти.

Нагадаємо, що українці щорічно викидають на смітник продуктів на кілька мільярдів.

Джерело: ТСН