друкувати


Триває зростання роздрібного товарообігу в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-24 12:30:32

Державна служба статистики України (Держстат) оприлюднила дані про роздрібний товарообіг за січень-листопад поточного року. Так, за даними відомства, оборот роздрібної торгівлі становив 793,7 млрд грн.

Порівняно з відповідним періодом минулого року він виріс на 9,2%. За 11 місяців 2012 року, порівняно з тим же періодом 2011 року, оборот виріс на 15,7%. Зокрема, оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) становить 22 млрд грн. (зростання порівняно з січнем-листопадом 2012 року - 1,1%).

На думку економічних аналітиків, ці дані відображають позитивні тенденції, що відбуваються в українській економіці. Зростання обороту роздрібної торгівлі відображає зростання реальних доходів населення. При цьому аналітики визнають, що частково таке значне зростання товарообігу відображає також детінізацію роздрібної торгівлі. Все більша його частина припадає на організовані торгові заклади. Населення звикає до придбання товарів у торговельних мережах, в яких контроль за якістю і терміном придатності товарів налагоджений значно краще, ніж в неофіційних або напівофіційних торгових закладах. У них покупці можуть виграти в ціні, але у них немає гарантій щодо якості товарів, підкреслюють експерти Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Аналізуючи структуру роздрібного товарообігу, аналітики зазначають, що продовольчі товари становлять близько 40% від загального роздрібного товарообігу. При цьому частка продовольчих товарів, що реалізуються в торговельних мережах, за підсумками 2012 року становить 37,1%.

Експерти зазначають, що населення в цілому довіряє продовольчим товарам, виробленим вітчизняними товаровиробниками. За підсумками 2012 року понад 85% продовольчих товарів, проданих у роздрібній торгівлі, були українського походження. На думку аналітиків, це досить високий рівень, який вказує на продовольчу безпеку країни.

Водночас, якщо йдеться про роздрібний продаж непродовольчих товарів, то частка вітчизняних виробників постійно скорочується. Порівняно з 2005 роком у 2012 році їх частка скоротилася з 57,6% до 41,9%.

На думку експертів, з цих даних не слід робити однозначний висновок про те, що вітчизняні виробники втрачають свої позиції. В умовах значного зростання доходів населення істотно розширюється спектр товарів, які вони купують. Задоволення цього попиту, природна річ, забезпечується за рахунок імпорту, підкреслюють аналітики.

Джерело: Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ