друкувати


Можливість існування в Антарктиді алмазів довели вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-19 05:30:13

Вчені вперше знайшли в Антарктиді кімберлітові породи, які є основним джерелом алмазів, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

Алмази утворюються з вуглецю в надрах Землі при високому тиску і температурі. Через мільйони років виверження вулканів виносить їх на поверхню, де основним джерелом алмазів є магматична порода кімберліт .

Грегорі Якслі (Gregory Yaxley) з Австралійського національного університету в Канберрі і його колеги проаналізували зразки, здобуті на схилах гори Мередіт в Східній Антарктиді. Вони виявили породи, за будовою та складом схожі з кімберліту, знайденими в інших частинах світу. Хоча інші вчені раніше повідомляли про виявлення в Антарктиді кімберлітів, автори статті вважають, що ці породи були недостатньо схожі з іншими кімберлітами за складом.

Потрібно відзначити, що Якслі і його колеги виявили в Антарктиді лише кімберлітові породи, а не самі алмази. Промисловий видобуток алмазів, якщо вони будуть знайдені, пов'язаний з двома проблемами. По-перше, поки немає технологій, які зробили б видобуток алмазів у суворих умовах Антарктики комерційно вигідною По-друге, видобуток корисних копалин там забороняє Мадридський протокол 1991 року. Його дія триватиме до 2041, однак після цього терміну він може бути продовжений з тими ж умовами.

Джерело: Освітній портал