друкувати


Колодязь закипів тепер уже на Калущині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-19 02:30:06

У Новицькій сільській раді "Вікнам" повідомили, що колодязь у господарстві Петра Петріва "закипів" 9 грудня.  З криниці йшла пара і температура води в ній сягала понад 200 градусів Цельсія.

Цього ж дня жителі села звернулися до Калуського відділу управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Івано-Франківській області.

Фахівці Держсанепідслужби України 9 грудня провели обстеження криниці та відібрали проби для санітарно-гігієнічних та мікробіологічних досліджень.

"При обстеженні температура води в криниці становила 220 градусів Цельсія. За рештою визначеними показниками досліджений взірець води відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил ДСанПіН 2.2.4-400-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", - зазначається у повідомленні обласного управління ДСНС.

Жителі Новиці припускають, що під їхнім обійстям проходить велика підземна річка. 

- Коли я бетонував підлогу у гаражі, то чув, як хлюпає вода десь неглибоко під землею. Тепер згадав про це, - каже Петро Петрів.

Господар каже, що зараз температура води у колодязі нормалізувалася і сягає 15-16 градусів: 

- Сьогодні я вимірював температуру. Вона була звичайною для цієї пори року.

Петро Петрів не скаржиться на природну аномалію. Каже, що вже і придумав, як би міг використати її у господарстві.

- Я чув про таке у Коломийському районі. Там вода впродовж кількох місяців гаряча. І то - зручно.

Петро Петрів із дружиною мають дочку, з ними живе й онучка, якій три роки. Живуть у хаті на чотири кімнати, яку доводиться обігрівати у зимові місяці. Оплата за газ родині обходить кожного року не менше, ніж у тисячу гривень.

- Я у кожній кімнаті встановив одну батарею, - розповідає Петро Трохимович. - Хата у нас цегляна, тому добре тримає тепло, і опалення є доволі економним, однак все одно "влітає у копієчку". Я був би не проти, якби вода у криниці була теплою, бо тоді можна мати безперебійне постачання гарячої води. Вода - у батареї, у крані, була би гарячою завжди.  До того ж, у мене дві корови. Коли вода була тепла, худобі воду не потрібно було гріти.

У жовтні цього року у криниці в селі Загайпіль Коломийського району температура води сягала до 70 градусів Цельсія. Тоді геофізики пояснили, що Карпатам це властиво, адже тут відомі приклади, коли у сусідньому Надвірнянському районі діють гейзери.

- Скоріше за все, це пов’язано із тектонічними порушеннями, тріщинами, які ми спостерігаємо в районі Сатруні, де є невеличкі гейзери і вода виходить на поверхню і вже має температуру 40-45 градусів, - пояснив геофізик Дмитро Федоришин.

На думку Дмитра Федоришина, "закипання" води у колодязях Прикарпаття могли спричинити коливні процеси у земній корі.

Джерело: ВІКНА