друкувати


Кредитори можуть претендувати і на заставу, і на доходи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-19 11:30:23

Банкрутам перекрили популярну лазівку списання іпотечних кредитів. Про це йдеться у рішенні Верховного суду України у спорі між банком і фізичною особою-підприємцем.

"Схема, описана в рішенні суду, була досить популярною в 2009-2011 роках. Як тільки людина розуміла, що вона більше не в змозі платити кредит, вона реєструвалася як фізособа-підприємець. І вже як підприємець запускала процедуру банкрутства. Після чого деякі суди звільняли її від зобов'язань перед банком. Аналогічна ситуація відбувалася і з припиненням іпотеки та поруки, якщо позичальником виступала фізособа-підприємець", - повідомив "Вестям" старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Таким чином, підприємці можуть і далі запускати процедуру свого банкрутства, однак бажаного ефекту вони від неї не доб'ються. "Рішення Верховного суду, фактично надало банку право навіть після проведення процедури банкрутства звертатися до суду цивільної юрисдикції з позовом про стягнення заборгованості. Вже не до суб'єкта господарювання, а безпосередньо до фізичної особи", - зазначив керуючий партнер АО "Гарантія" Євген Огарков.

При цьому кредитори можуть претендувати не тільки на заставу - квартиру або машину, але і на доходи. "І на будь-яке інше майно позичальника або його доходи", - додав Огарков.

Згідно з законом, якщо у боржника немає ніякого майна, яке банк може забрати, то він може претендувати на регулярні списання до 25% його доходів (мова йде про автоматичне списання частини зарплати).

Джерело: ТСН