друкувати


Чи підвищиться податкове навантаження на пиво на 200%?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-17 10:30:39

У Міністерстві доходів та зборів України вносять чергові зміни норм щодо перегляду акцизів. Пиво хочуть визнати алкогольним напоєм і знову підвищити акциз на тютюн, пише "Коммерсантъ Украина"

В Міндоходів розробили законопроект про внесення поправок до Податкового кодексу. В уряді не бачать інших можливостей наповнення держбюджету в 2014 році, крім відмови від запланованого зниження ставок податку на прибуток (з 19% до 16%) та ПДВ (з 20% до 17%). Така ініціатива з'явилася на початку осені. 

"Я питав бізнес, що має бути на першому місці - зниження ставок або поліпшення адміністрування. Вони вибирають друге", - сказав минулої середи міністр Олександр Клименко. Ще на рік зберігаються пільги з ПДВ на операції з постачання зернових, необроблених шкур, металобрухту. Від ПДВ звільнять і операції з макулатурою.

Найбільш несподіваними для виробників виявилися норми про перегляд акцизів. Уряд пропонує відмовитися від щорічної індексації ставок, в рамках якої в 2014 році планувалося підвищення на 5-12%. Але цей проект, поданий в липні, так і не був розглянутий.

Тепер Міндоходів планує збільшити податкове навантаження не на всі підакцизні товари, а тільки на пиво, алкоголь і сигарети. З 1 квітня акциз на пиво може вирости на 200% - з 0,87 грн до 2,61 грн / л. Це означає збільшення вартості 1 л пива мінімум на 1,74 грн. Ще через рік зростання ставки складе 9,9% - до 2,87 грн.

У міністерстві пропонують визнати пиво алкогольним напоєм та зобов'язати виробників клеїти акцизну марку. За словами директора з корпоративних зв'язків компанії Efes Ukraine Валентина Бойницького, лінії розливу обробляють до 60 тис. пляшок на годину, і клеїти акцизні марки в їх нинішньому вигляді на такій швидкості технічно неможливо.

"Документ створює враження законодавчого сюрреалізму: в обгрунтуванні законопроекту його суть визначають як "поступове підвищення ставок акцизного збору", а в тексті підвищення акцизу втричі вже через кілька місяців! - Обурений він. - Пивоварна галузь і без того переживає найгірші часи з початку економічної кризи у 2008 році: за 11 місяців нинішнього року падіння галузі склало 8%. Подібний податковий удар по галузі доб'є її. А контрольним пострілом буде зрівнювання пива з міцним алкоголем. Це спричинить заборону продажу в кіосках, на які припадає до 25% всього обсягу продажів пивоварів".

В результаті відбудеться скорочення робочих місць не тільки в пивоварної, але і в суміжних сферах, очікує пан Бойницкий.

Виробникам міцного алкоголю загрожує зростання акцизу на 40% - з 49,49 грн/л 100-процентного спирту до 69,3 грн. З квітня 2015 Міндоходів планує збільшення ще на 10% - до 76,25 грн. Учасники ринку прогнозують, що в роздробі півлітрова пляшка горілки подорожчає мінімум на 10 грн (мінімальна роздрібна ціна зараз 30,1 грн). "Тільки чистого акцизу в пляшці майже 14 грн. А ще ПДВ плюс оптова накрутка 20%, ще роздріб 25%. Тому 40 грн - це найскромніші підрахунки", - говорить один з виробників.

У цьому випадку тіньовий сектор розшириться. Якщо зараз він досягає 40%, то може скласти не менше 60%. "За дев'ять місяців 2012 року акцизу було зібрано 3,2 млрд грн, а в 2013 році - 2,7 млрд грн", - розповідає співрозмовник. Для кріплених та ігристих вин ставка в 2014 році може збільшитися на 13,5% і 15,2% відповідно (для натуральних виноградних вин ставка залишається колишньою - 0,01 грн/л). Зі слабоалкогольних напоїв треба буде заплатити акциз в 112,4 грн за кожен літр спирту.

На 40% можуть підвищити акциз на сигарети. Специфічну ставку на сигарети без фільтра запропоновано збільшити з 72,7 грн/1000 шт. до 101,8 грн, з фільтром - з 162,6 грн до 227,6 грн. За оцінками виробників, пачка сигарет подорожчає мінімум на 2-3 грн. "Акциз на тютюнову продукцію за останні п'ять років зріс у 12 разів. В Україні вже діють найбільші ставки податку в країнах СНД. У 2014 році мінімальний акцизний податок в Росії складе близько 253 грн - на 20% нижче запропонованого Кабміном, - говорять в одній з тютюнових компаній. - Радикальне підвищення не призведе до збільшення надходжень до бюджету, а тільки змусить українців перейти на контрабандну продукцію з сусідніх країн - Росії, Молдавії".

Близько 10% ринку займає тіньовий сектор, нагадує директор відділу корпоративних питань "JTI Україна" Олександр Когут. Легальний ринок, за його словами, впав на 6,8%.

Джерело: Business