друкувати


Вчені: пластикова упаковка викликає мігрень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-12-04 04:30:43

Дослідники з Канзаського університету (University of Kansas, США) вивчили вплив бісфенолу А на мозок щурів і дійшли висновку, що пластикова упаковка викликає мігрень - неврологічне захворювання, що характеризується сильними нападами головного болю.

Раніше вчені заявляли, що бісфенол А (BPA) провокує розвиток таких патологій, як ожиріння, безпліддя та інфаркт.

Вчені спостерігали за поведінкою щурів, половині з яких вводили бісфенол А тричі на день. Через півгодини група гризунів, що отримала дозу хімічної речовини, стала менш активною і почала уникати гучного шуму та яскравого світла.

Крім того, дослідники зафіксували в організмі щурів з BPA посилене вироблення гормону естрогену, а раніше вчені пов'язували мігрень з раптовими змінами рівня цього жіночого статевого гормону.

"Щури, яких піддали дії бісфенолу A, продемонстрували мігренеподібну поведінку. Ці результати означають, що BPA збільшує захворюваність та поширеність цієї патології, а також підсилює її симптоми", - зазначають вчені в статті.

Автори доповіді закликають людей, які страждають від періодичних головних болів, усунути потенційні джерела цієї хімічної речовини, з якими більшість людей контактує щодня: пластикові мікрохвильові лотки, пластикові пляшки та офісні кулери.

Джерело: Освітній портал