друкувати


Здорова традиція зими - їсти сало

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-29 10:30:42

Корисність продукту і його дієтичність були доведені впродовж останніх п’яти років, і це змусило переглянути ставлення до сала. Тепер його рекомендують і терапевти, і кардіологи, і дієтологи - навіть при схудненні.

 

Холестерин для серця

Останніх 40 років лікарі-дієтологи рекомендували зменшити вживання продуктів з насиченими жирами - сала, вершкового масла, сметани тощо. Запевняли, що від великої кількості тваринних жирів підвищується рівень холестерину, страждають судини і погіршується робота серця. Однак сучасні дослідження спростували цей постулат.

"Масло, сир, червоне м'ясо (яловичина, баранина), сало - продукти, що містять насичені жири – з меншою ймовірністю ведуть до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж продукти з низьким вмістом жиру", - виснували учені Всесвітньої асоціації кардіологів. На думку дослідників, основний винуватець серцевих недуг - цукор і рафіновані вуглеводи (маргарини, олії тощо).

А сало, натомість, - продукт корисний для серця, оскільки забезпечує організм "здоровим" холестерином, який не осідає на стінках судин.

Людський організм влаштований так, що загалом не може обходитися без жирів - жирні ненасичені кислоти є основою обміну речовин. З-поміж інших жирних продуктів саме сало, визначили медики, має унікальний набір таких кислот.

Наприклад, одна з чотирьох основних кислот - арахідонова - забезпечує клітинний обмін, правильне функціонування кісткової тканини, відповідає за ріст кісток, роботу нирок, серцевого м'яза.

"Арахідонова кислота, яка міститься в салі, входить до складу клітинних мембран, бере участь у передачі клітинних сигналів і поліпшує роботу серцевого м'яза. Ця кислота забезпечує гормональну активність, здоровий холестериновий обмін, імунну відповідь організму. Тому сало рекомендують вживати для профілактики атеросклерозу і підтримки імунної системи", - відзначив головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

Нещодавно у Швеції завершилися дослідження з впливу жирів на судини і серце. В результаті Шведська рада з технологій охорони здоров'я визнала, що збільшення в меню жирів покращує показники рівня цукру в крові і підвищує рівень виключно "корисного" холестерину. А проблеми починаються під час вживання насичених жирів у поєднанні з цукром (вуглеводистою їжею). Враховуючи, що вуглеводні добавки часто присутні у м'ясних напівфабрикатах, варто налягати на сало в чистому вигляді і рідше ласувати ковбасами й сосисками.

 

Жир для зими і фігури

З настанням холодів організм починає потребувати їжі, яка би допомагала йому виробляти енергію і переносити низькі температури. Одним із найкращих продуктів для цієї пори року медики вважають сало.

Звичка українців їсти сало - здорова традиція і з точки зору дієтології, пояснює головний дієтолог України, доцент кафедри внутрішньої медицини Національного медуніверситету ім. Богомольця Олег Швець. Адже без іншої жирної ненасиченої кислоти, яка міститься в салі, - олеїнової - неможливий правильний обмін речовин. "Вміст олеїнової кислоти в салі трохи нижчий, ніж в оливковій олії. Тому для тих, хто хоче схуднути, сало - незамінний продукт. Адже олеїнова кислота прекрасно засвоюється організмом", - повідомив дієтолог.

Крім того, сало повільно розщеплюється, його невеликий шматочок може підтримувати сили протягом всього дня, воно дає швидку ситість, захистить від переїдання, не перевантажує печінку і має жовчогінну дію. І завдяки цим властивостям скибочка сала вранці натщесерце допоможе зберегти фігуру, хоча в 100 г сала і міститься близько 724 ккал.

Крім цього, у салі є й інші цінні незамінні жирні кислоти, що займають у його складі близько 10 відсотків. За цим показником сало випереджає інші харчові жири: біологічна активність сала в п'ять разів вища, ніж у вершкового масла та іншого тваринного жиру. Біологічно активні речовини зберігаються у верхньому, підшкірному шарі свинячого жиру. Містяться в ньому також вітаміни А, D, E, каротин. Свиняче сало має, згідно з останніми дослідженнями, навіть протиракові властивості.

 

Природний БАД

Також вживання сала в їжу сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів. Як почистити організм від токсинів за допомогою сала, слід дізнаватися виключно у лікаря-дієтолога чи гастроентеролога, радить пан Швець. Люди, які мають проблеми з кишечником і шлунком, повинні обмежено вживати цей продукт.

Однак, вчені розвіяли міф про те, що сало є надзвичайно важким продуктом для людського шлунку. Насправді шлунок здорової людини легко засвоює сало, бо його цінний жир плавиться при температурі тіла людини. Доведено, що найкраще засвоюється сало, підігріте на сковорідці, коли воно ще не висмажене до сухих шкварків.

Ще один нюанс у вживанні сала. Є думка про неправильне поєднання сала і хліба. Це помилкове судження. Комбінація хліба грубого помелу і сала засвоюється ідеально. А от якщо надати перевагу вживанню сала з батоном чи булочкою - це сто відсотків відкладення жиру на тілі, застерігає дієтолог.

Медики офіційно визнали, що сало - найкраща закуска до алкогольних напоїв. Цікаво, що воно прекрасно поєднується при вживанні з червоним сухим вином. "Щоби сало було максимально корисним, на ньому обов'язково повинна бути шкірка. А от улюблені багатьма поєднання м'яса і сала - бекон, шийка, грудинка - вже не мають тієї користі. Особливо шкідливі копчення, що необхідно враховувати прихильникам здорового харчування", - підсумував головний дієтолог країни Олег Швець.

Джерело: Галицький Кореспондент