друкувати


Винайдено препарат для блокування гену, що провокує рак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-21 04:30:40

Вчені знайшли спосіб "вимикати" ген, що викликає третину всіх злоякісних пухлин, в тому числі деяких, найбільш смертоносних.

Цей прорив може призвести до появи нових ліків для раку, який важко піддається лікуванню. Крім того, новий препарат, можливо, матиме менше побічних ефектів, ніж існуючі наразі ліки, пише The Daily Mail.

Зокрема, йдеться про ген, який при мутації може спровокувати розвиток пухлин, живити їх і зберігати їх "живими".

Нині американські вчені досягли успіху у розробці хімічної речовини, яка вбиває ген, що викликає появу ракових клітин у легенях.

Вчений Кеван Шокат з Ховардського Медичного Інституту університету Каліфорнії, описав шкідливий ген як "Еверест раковий мутацій".

За його словами, люди дослідили кожен "куток" гену, але так і не знайшли нічого, що б перешкоджало його діяльності.

"Ми дуже тішимося та віримо в те, що це матиме реальні шанси для пацієнтів. Ракові пухлини, викликані цим геном, зростають і поширюються особливо швидко і важко лікуються", - каже він.

За словами розробника препарату лікаря Шоката, особливістю ліків є те, що вони "працюють" лише в тих клітинах, які мають мутацію. "Це відрізняє його від будь-якого іншого протиракового препарату, про які ми знаємо", - каже він.

Поки що новий препарат працює з одним видом гену. Між тим, Шокат вважає, що є можливість створити ліки і проти інших форм.Очікується, що у наступні три роки препарат тестуватимуть на людях, а у 2021-ому році препарат може з'явитися на ринку. Тим не менше, він ще повинен проявити себе як безпечний і ефективний.

За словами лікарки Емми Сміт, старшого наукового співробітника з питань інформації із дослідження раку у Великобританії, це дослідження - крок вперед у пошуку шляхів проти гена, який є ключовим гравцем у розвитку раку.

Зазначимо, що цей ген викликає такі особливо небезпечні форми раку як: рак підшлункової залози, легенів та кишковика.

Джерело: Українська правда. Життя