друкувати


Безробітні чоловіки швидше старіють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-21 03:30:59

Тривале безробіття прискорює процес старіння у чоловіків. Таке відкриття здійснили вчені з Імперського коледжу Лондона (Велика Британія).

Згідно з їх даними, чоловіки, що не працюють понад два роки, старіють швидше за своїх однолітків.

За словами вчених, вони стали першими, кому вдалося продемонструвати наявність зв'язку між тривалим безробіттям і погіршенням здоров'я на клітинному рівні.

Дослідники вивчили більше 5,5 тисячі зразків ДНК чоловіків і жінок, що народилися в 1966 році і пройшли повне медобстеження в 31 рік. У ході аналізу вчені виміряли структури, так звані теломери, які розташовані на кінцях хромосом і захищають ДНК від пошкоджень. Теломери коротшають протягом усього життя людини, і їх довжина вважається маркером біологічного старіння. Короткі теломери пов'язані з підвищеним ризиком вікових захворювань, таких як цукровий діабет 2-го типу і серцево-судинних захворювань.

У результаті вчені виявили, що в деяких випадках теломери були помітно коротше. Виявилося, що велика частина таких хромосом виявлялася у чоловіків, які провели без роботи вагому частину свого життя – близько двох років або більше. Виходить, що безробіття вкрай негативно впливає на клітини і ДНК чоловіків, змушуючи їх швидше старіти.

Примітно, що подібного ефекту у жінок не спостерігалося. Можливо, це пов'язано з тим, що в дослідженні брала участь невелика кількість жінок, що залишалися без роботи протягом довгого часу. Чи є довгострокове безробіття більш шкідливим для чоловіків, ніж для жінок, можливо, покажуть нові дослідження.

"Пережитий стрес в дитячому і дорослому віці раніше вже пов'язували з прискореним укорочуванням теломер. Тепер ми показали, що і тривале безробіття може призвести до передчасного старіння", - зазначила дослідниця Джессіка Бакстон.

Джерело: Освітній портал