друкувати


В українців покращилася думка щодо вступу за результатами ЗНО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-21 09:30:45

В Україні вже сформувалася стабільна громадська думка стосовно підтримки зовнішнього незалежного оцінювання як вирішального критерію для вступу до вищих навчальних закладів.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, що проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" разом з соціологічною службою "Ukrainian Sociology service".

У Фонді "Демократичні ініціативи" підкреслюють , що зовнішнє незалежне оцінювання позитивно оцінюється прихильниками різних політичних сил. Впроваджена з 2008 року система вступу до вищих навчальних закладів за результатами ЗНО підтримується переважною більшістю українців, причому ця підтримка з роками зростає.

У грудні 2008 року ЗНО підтримували 42% населення, у березні 2011 року - 46%, вересні 2011 р. - вже 50%, в жовтні 2012 р. - 49%, а в жовтні 2013 р. - 53%.

У "цільовій" групі - тих, чиї діти, діти рідних та близьких чи вони самі вступали до ВНЗ за результатами ЗНО, тобто безпосередньо стикалися з системою вступу за результатами ЗНО підтримка тестування є істотно вищою. У жовтні 2013 року вступ за результатами ЗНО підтримували 65% громадян.

Також результати опитування свідчать про те, що респонденти "цільової групи" повністю або переважно задоволені тим, як проводилося зовнішнє незалежне оцінювання - 68 %, 21 % опитаних не задоволені проведенням ЗНО.

Громадяни достатньо високо оцінюють можливості ЗНО, зокрема 56 % опитаних вважають, що тестування ставить усіх у рівні умови, 53 % зазначили, що зовнішнє оцінювання дає змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого вишу, а 59 % переконані, що ЗНО стимулює учнів до навчання.

Респонденти також вважають, що ЗНО зменшило рівень корупції при вступі до ВНЗ (46%), стало кроком до справедливості у державі (46%), дає змогу навчальним закладам обирати кращих студентів (48%).

Для того, щоб покращити систему вступу до вищих навчальних закладів за результатами ЗНО, респонденти пропонують краще готувати учнів до складання тестів (47% опитаних і 52 % респондентів "цільової" групи). Ще дуже важливим є те, щоб ВНЗ забезпечили публічність і зрозумілість системи зарахування абітурієнтів (33% опитаних і 37% респондентів "цільової" групи) та заздалегідь інформували абітурієнтів про свої правила вступу (23% опитаних та 26% "цільова" група).

Більша частина громадян (50%) згодна з тим, що треба зберігати пільги для певних категорій абітурієнтів - сиріт (74%), дітей з обмеженими фізичними можливостями (42%), дітей з найбідніших сімей (41%). Щодо інших категорій пільговиків громадська думка налаштована значно менш позитивно: згода надавати пільги при вступі до ВНЗ переможцям олімпіад і конкурсів - 36%, чорнобильцям - 24%, медалістам - 27%, випускникам сільських шкіл - 16% та дітям шахтарів - 8%.

39% українців вважають, що слухачі підготовчих курсів при ВНЗ повинні отримувати певні переваги при вступі, а 34% переконані, що ні.

Більшість опитаних налаштовані проти пропозиції, щоб при вступі до ВНЗ до результатів ЗНО та бала атестата додавався б бал за вступний іспит, що проводитимуть ВНЗ: 43% (52% у "цільовій" групі) вважають, що це призведе до корупції при вступі. Згодні на пропозицію щодо власних іспитів ВНЗ 28% респондентів.

Вирішальне значення при зарахуванні до ВНЗ повинні мати результати зовнішнього тестування - так вважає більшість опитаних (39% опитаних і 49% у "цільовій" групі). Оцінки, отримані при складанні вступних іспитів, що їх проводитимуть ВНЗ, вважають більш значущими 17% (14% у "цільовій" групі), а середній бал атестату - 16% (17% у "цільовій" групі). Співбесіду у ВНЗ та мотиваційне есе підтримує незначна кількість респондентів (6% і 2% відповідно).

Варто зазначити, що ставлення до зовнішнього незалежного оцінювання об’єднує прихильників різних політичних сил. Прихильники "Батьківщини", "УДАРу", "Свободи", і Партії регіонів негативно ставляться до перспективи введення вступних іспитів у вищих навчальних закладах, вважаючи, що саме ЗНО повинно мати вирішальну роль при зарахуванні вступників до вишів.

Нагальними проблемами вищої освіти в Україні, що потребують вирішення найближчим часом, українці вважають невизнання дипломів більшості вітчизняних вишів за кордоном (42%), корумпованість викладацького складу (40%) та невідповідність викладання вимогам ринку праці (37%).

Загальнонаціональне опитування населення України проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з соціологічною службою "Ukrainian Sociology service" з 5 по 16 жовтня 2013 р. Усього було опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (старше 18 років). Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Джерело: Освіта.ua