друкувати


Небезпечна кава для івано-франківчан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-19 10:30:25

Івано-Франківськ хоч і невелике, та все ж місто європейське. І все з Європи рано чи пізно добирається й до нас.

Однією з таких модних новинок можна назвати мобільні кав’ярні, що з’явились на вулицях Івано-Франківська кілька місяців тому. Звичайно, їх не так багато, як у Києві чи Львові, та все ж є.

Крім зручності та економії часу, вони можуть нести небезпеку для іванофранківців. До прикладу, минулого року в Києві кілька таких машин згоріло через коротке замикання. Крім того, часто такі кав’ярні використовують газові балони.

Варто зауважити, що в межах Івано-Франківська вони діють незаконно. Адже, як повідомив кореспонденту "Бліц-Інфо" начальник управління торгівлі Івано-Франківського міськвиконкому Олег Ганчак, ніхто з підприємців офіційно не звертався за отриманням дозволу на діяльність такого характеру.

"На сьогодні нам відомо три "точки" розміщення автокав’ярень в Івано-Франківську. А саме, на вулицях Січових Стрільців, Незалежності та Дністровська. Принаймні ці місця були зафіксовані рейдовою групою з питань протидії стихійної торгівлі", - зауважує Олег Васильович.

За словами пана Ганчака, на них вже неодноразово складались протоколи та проводились роз’яснювальні бесіди .

"Та все ж вони не звертаються за дозволами на торгівлю. Можливо, розуміють, що не можуть його отримати. Адже, якщо ці машини використовують газ, то навряд чи його отримають. А ми не маємо права заглядати всередину. Наші обов’язки - перевіряти законність діяльності з точки зору торгівлі", - пояснює начальник управління.

На думку пана Ганчака, на питання видачі дозволу також впливає зона розміщення кавових машин.

"Якщо мова йде за центральну частину міста, то швидше за все вони б його не отримали. Адже ніхто не хоче перетворювати Івано-Франківськ на Шанхай. Хоча, не виключаю, що у випадку звернень підприємців, міськрада могла б дати право на таку торгівлю. Адже зараз стало модно пити каву, гуляючи містом", - вважає управлінець.

Олег Ганчак також зауважує, що у випадку надання дозволу мали б обов’язково перевірити, завдяки чому працює "європейська" кав’ярня.

"Якщо це електрика, то добре. А якщо газові балони? А такі кав’ярні хочуть працювати у місцях, де багато людей. Тобто, це великий ризик і навряд чи б на таке дали дозвіл. У будь-якому разі, ці підприємці до нас не йдуть", - зауважує пан Олег.

А іванофранківці продовжують бадьоритися та зігріватися гарячими напоями з небезпечних автокав’ярень.

Джерело: Бліц-інфо