друкувати


Арахіс з хробаками, ковбаса - зі щурячими хвостами...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-15 02:30:32

Мій знайомий кілька місяців шукав роботу. Нарешті влаштувався водієм у фірму, яка займається продажем сировини для кондитерських, хлібопекарень, молокозаводів.

Минув місяць, і знову зустріла Олександра безробітним. "Мало того, - каже, - що "надули" (за водійську зарплату у 3500 гривень треба було і розвізником, і менеджером, і вантажником працювати), то ще й апетит після тих заробітків пропав... На роботі такого наслухався і надивився, що ні печива, ні вафель, ні магазинних тортів до рота не беру. Молока у пакетах в житті більше не куплю, і тобі не раджу. Ковбасу їсти теж перестав".

Почула б від інших, що Олександр більше не купує солодощів, нізащо б не повірила. Такого солодкоїжку ще пошукати треба. Його м’ясом не годуй - дай печивом чи цукерками поласувати. Коли їздили на закупи до супермаркету, поки дружина з візком обходила ряди, Олександр під зав’язку затарювався у "солодкому" відділі. І що за страшилки могли відвадити його від вітрин з улюбленими смаколиками? Почала розпитувати, й у самої охоту до багатьох продуктів відбило.

- Треба було арахіс замовнику везти, - розповідає Олександр. - Приїжджаю на склад вантажитися, дивлюся: один мішок розшитий стоїть. Думав, порвався, коли перекладали. Та виявилося, що мішок відклали, бо арахіс у ньому... з м’ясом. Хробаки там завелися.

А м’ясу місце де? Правильно - у холодильнику. Саме туди, каже Олександр, і відправили мішок із зіпсованими горіхами. А далі: спустять ціну і "штовхнуть" хробачливий арахіс у кондитерську, де цю "смакоту" пустять на печиво чи торти з горішками. На здивоване запитання Олександра "а як же живність?" менеджер поділився нехитрими секретами: заморених у холодильнику хробаків можна відсіяти або просто перемолоти разом з арахісом (на збагачене білками з хробачків арахісове борошно теж клієнт знайдеться).

- Ти ще не бачив, як ковбасу роблять, - розійшовся менеджер, помітивши, з яким виразом обличчя Олександр "проковтнув" рецепт "виведення" живності з арахісу. - Я працював технологом у ковбасному цеху. Приходили з хлопцями зранку на зміну, вмикали світло, і такий щурячий шухер починався. Чекали кілька хвилин, поки щури розбіжаться, а вже потім м’ясорубку запускали...

Отож соя і "єшки" - не найгірше, що у ковбасі водиться. Можна, не підозрюючи, і щурятинки скуштувати...

Крім зіпсованого арахісу (його якість і без хробаків сумніви викликає, судячи з того, що імпортують горішки з Індії і Китаю), на фірмі ще й простроченим джемом можна затаритися. Тільки про те, що термін придатності у нього закінчився, клієнтам не кажуть. А навіщо, коли можна дату на упаковці перебити (для цього спеціальні апарати є) або просто поверх етикетки іншу наклеїти? Тоді і ціну не треба спускати: за етикеткою, товар же - свіжий.

До торта з просіяними від хробаків горіхами і "древнім" джемом бракує хіба що згущеного молока, яке молоком тільки пахне.

- Побачив ціну на "згущонку" - думав, додому накуплю, - каже Олександр. - 13 гривень за кілограм - кому не треба? У магазині за 500 грамів - 18-20 гривень плати. Та про всяк випадок вирішив менеджера розпитати, що то за згущене молоко. У відповідь почув: "Я б тобі не радив цю "згущонку" купувати. Якби у ній молоко було, вона б стільки не коштувала".

Після таких відмовлянь Олександр вирішив склад тієї "згущонки" подивитися. Та тільки на запакованих ящиках нічого не знайшов. На сайті фірми про інґредієнти підозріло дешевого молока - теж ні слова. Зате з опису іншого продукту, який реалізує ця ж фірма, можна здогадатися, з чого "згущоночка". Без замінника молочного жиру у ній точно не обійшлося. Цю "обманку" з рослинних жирів, у тому числі і пальмової олії, використовують у виробництві не лише згущеного молока (хоча, за держстандартом, у "згущонці" мають бути тільки натуральне молоко, вершки, маслянка, цукор і вода), а й сметани, сирів, морозива.

- Ніяк не міг второпати, навіщо молокозавод замовив у нашої фірми маргарин? - розповідає Олександр. - Та ще й - дві тонни. Привіз товар на місце, і коли хлопці розвантажували, вирішив у них спитати. "У вас що, - кажу, - маргарин у молоко додають?". Хлопці знітилися: ми, мовляв, вантажники - нічого не знаємо. Прочитав напис на упаковці і все зрозумів. Те, що я з маргарином сплутав, замінником молочного жиру виявилося. Це що, виходить, молоко у нас без молочного жиру випускають? А завод так солідно виглядає. І назва яка красива...".

Порилася в Інтернеті: молочний комбінат з екологічним брендом і гучну екорекламу собі зробив. Продукцію, запевняють, лише з натуральної сировини виробляють - виключно на тваринних жирах і натуральних заквасках. А як же, мовляв, інакше, якщо своїм "натурпродуктом" санаторно-курортні заклади Трускавця забезпечують? Дбають про якісне дієтичне харчування для відпочивальників, "оздоровлюючи" їх молокопродуктами зі сурогатним жиром? Від такої "натуралки" і мінералка зі санаторних бюветів може не допомогти...

Наслухавшись про зловживання пальмовою олією у фастфудах, обходите заклади швидкого харчування десятою дорогою? Тільки не думайте, що у дорогому ресторані вам "пальму" не підсунуть.

- Кілька ящиків пальмової олії возив у крутий готельно-відпочинковий комплекс у передмісті Львова (цей заклад зі "сонячною" українською назвою у туристичних інтернет-каталогах серед топових значиться. - "ВЗ"), - каже Олександр. - Там такі хороми, що можна лише уявити, скільки коштує у ресторан сходити. Підсмажать тобі форель на пальмовій олії, а здеруть, як за смажену на оливковій.

Джерело: Високий Замок