друкувати


Кількість друзів може впливати на структуру мозку людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-14 02:30:19

Вчені з Оксфордського університету (Велика Британія) виявили, що кількість друзів може впливати на структуру мозку людини.

У дослідженні взяли участь 18 добровольців у віці від 27 до 70 років, яких попросили розповісти, з якою кількістю друзів вони спілкувалися протягом місяця. При цьому враховувалися як зустрічі з друзями, так і листування з ними по електронній пошті й спілкування по телефону. У середньому число друзів у респондентів склало 20.

Сканування мозку добровольців виявило, що у товариських людей, у яких було широке коло приятелів, кілька областей мозку були більшими і мали більш тісні зв'язки з іншими частинами мозку, ніж менш товариських учасників. Наприклад, це стосувалося передньої поясної кори, в якій обробляється інформація про дії інших людей.

Як припускають дослідники, певні області мозку збільшуються через те, що мозок підстроюється під соціальне оточення та соціальні навички індивіда. У той же час доказів цього причинно-наслідкового зв'язку немає.

За словами вчених, розширення деяких областей мозку зовсім не означає, що його загальний обсяг збільшується. Адже при цьому інші області можуть, навпаки, зменшуватися.

Джерело: Освітній портал