друкувати


Мізки на експорт: за кордон мігрують українські школярі, студенти та вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-14 10:30:43

У світі попит на українські мізки зростає. Переможців міжнародних олімпіад запрошують у різні країни, де пропонують сприятливі умови для наукової роботи, а головне - гроші.

За п'ять років з України виїхало майже 200 вчених. Це доктори, кандидати медичних, біологічних та фізико-математичних наук. А найпопулярніші маршрути - Сполучені Штати, Росія та Німмечина.

Тим часом представники американських вишів самі приїжджають в Україну заманювати українських школярів і студентів на спеціалізованих виставках.

"В українських студентів гарна підготовка. Вони працелюбні і товариські. Я був би щасливий, якби хоча б один із двох тисяч заявників був українцем. Це був би великий успіх для нашого університету", - поділився американець.

Нині тисячі українців навчаються за кордоном. Так, студент Максим Чорний на четвертому курсі переміг у Міжнародній Олімпіаді і тепер їде вчитися в Німеччину. А от повертатись назад не планує.

"За кордоном є більші перспективи. У нас немає таких, особливо після закінчення, а там є дослідницькі спеціальні програми, є інші можливості в галузі математичних досліджень", - розповів Чорний.

Професор Олександр Кукуш, який працює в університеті Шевченка майже 35 років, розповів, що чимала кількість його студентів свої дисертації захищають за кордоном.

"Їдуть, на жаль, їдуть, і мої їдуть. Вони там дуже цінуються. І вони серед найкращих", - каже професор кафедри математичного аналізу.

Інформаційний голод, відсутність необхідної літератури та погане фінансування - з таким науці важко боротися.

"В умовах буксуючої економіки і наукою займатись важко. Я розумію, що зараз немає, достатньо коштів. І зарплати в аспірантів вищі, ніж у наших. Якщо у нас це 3 тис грн, то там - 3 тис євро. Замість присвятити себе науці - багатьом тут доводиться підробляти", - нарікає Кукуш.

Джерело: ТСН