друкувати


Магнітна стимуляція мозку допомагає кинути курити, з’ясували вчені

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-13 03:30:59

Авраам Занген з Університету імені Бен-Гуріона в Ізраїлі та його колеги дійшли висновку, що магнітна стимуляція мозку допомагає завзятим курцям відмовитися від сигарет.

Для свого пілотного дослідження вони набрали 115 добровольців у віці 21-70 років, які викурювали як мінімум 20 сигарет в день. До початку дослідження піддослідні вже безуспішно намагалися кинути палити за допомогою медикаментів, нікотинової жуйки, пластиру, а також психотерапії.

Курців розділили на три групи. Піддослідним з першої групи вчені робили високочастотну магнітну стимуляцію мозку по 15 хвилин кожен робочий день протягом двох тижнів, плюс три сеанси на третьому тижні.

Друга група з тією ж періодичністю проходила сеанси низькочастотної магнітної стимуляції. Учасники третьої, контрольної, групи були впевнені в тому, що їх мозок теж стимулювали, однак насправді вчені проводили процедуру при відключеному обладнанні.

Вчені впливали на такі зони, як префронтальна кора і острівкова зона кори головного мозку. Перед кожним сеансом асистент запалював цигарку і затягувався на очах у випробовуваних, щоб посилити їхнє бажання палити. Таким чином дослідники сподівалися посилити ефект стимуляції мозку.

Найбільш вражаючим був результат високочастотної стимуляції: 44% випробовуваних кинули палити після тритижневого курсу і 36% за півроку не повернулися до цієї звички.

У випробовуваних, яким робили "фальшиву" стимуляцію, спостерігався ефект плацебо: в середньому вони скоротили кількість сигарет з 26 до 20 в день. Аналогічні результати були у курців, яким робили низькочастотну стимуляцію.

Вчені наголошують, що для перевірки ефективності процедури потрібні масштабні дослідження в декількох клініках різних країн, які вони планують розпочати протягом декількох місяців.

Як повідомлялося раніше, в Україні хочуть збільшити мінімальний вік для продажу алкоголю і сигарет. Відповідний законопроект був зареєстрований у парламенті.

Джерело: ТСН