друкувати


Фізкультура під час вагітності розвиває мозок майбутньої дитини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-12 10:30:58

Мозок дитини розвивається швидше, якщо мати під час вагітності веде активний спосіб життя, з'ясували вчені, які представили результати свого дослідження на конгресі Neuroscience 2013 у Сан-Дієго (США).

"Сидячий спосіб життя підвищує ризик розвитку ускладнень, а фізична активність може полегшити відновлення після пологів, зробити вагітність більш комфортною і знизити ризик розвитку ожиріння у дітей. Відомо, що вправи корисні для мозку дорослої людини, враховуючи це, ми припустили, що фізична активність матері може бути корисна і для її дитини ще до її народження", - пояснив один з авторів дослідження Деніель Керна (Daniel Curnier) з Монреальського університету (Канада).

Те, що фізичні вправи поліпшують розвиток мозку у дитинчати в утробі, вже було показано в дослідженнях на тваринах, тепер вчені вперше провели подібну роботу на людях.

Жінок, які брали участь у дослідженні Керн і його колег, вчені ділили на дві групи, починаючи з другого триместру: одна вела активний спосіб життя, а друга - сидячий. Жінки в першій групі виконували вправи помірної інтенсивності, спрямовані на зміцнення серцево-судинної системи, як мінімум по 20 хвилин тричі на тиждень.

Після народження дітей вчені заміряли активність їх мозку у віці від 8 до 12 днів за допомогою електроенцефалографії. Для цього на голову немовлятам кріпили 124 електрода, коли дитина засинала, вчені вимірювали ступінь розвитку її пам'яті за реакцією її мозку на знайомі і нові звукові стимули.

Результати показали, що у дітей фізично активних матерів мозок розвивався швидше і до моменту дослідження був більш зрілим. Тепер вчені мають намір стежити за розумовим, руховим і мовним розвитком цих дітей до однорічного віку.

Джерело: Освітній портал