друкувати


Навіщо купувати збірники моніторингу? - чиновник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-11 12:30:45

У Міністерстві освіти і науки здивовані стурбованістю учнів, батьків та вчителів щодо необхідності придбання збірників моніторингу якості освіти.

Про це заявив заступник міністра Борис Жебровський під час брифінгу у Клубі Кабінету Міністрів України.

За його словами, поняття моніторингу якості освіти не нове ні для української освіти, а тим більше для світової освітньої галузі.

"Більше того, Міністерство часто критикували за те, що освітні заклади не брали участі у міжнародних дослідженнях якості та не проводили власних", - заявив чиновник, обґрунтовуючи необхідність проведення моніторингу.

Він підкреслив, що моніторинг якості знань необхідно проводити, адже він необхідний як для батьків та учнів - щоб перевірити свої знання, так і для директорів шкіл - щоб достовірно знати, на якому рівні викладаються у навчальному закладі предмети.

За словами Жебровського, купувати збірники завдань моніторингу якості освіти не потрібно, оскільки частина текстів уже розміщена на сайтах розробників - ДП "Інститут інноваційних технологій та змісту освіти", Національної академії педагогічних наук України та МОН. Окрім того, збірки з’явилися на сайтах і громадських об’єднань.

Варто зазначити, що станом на неділю, 10 листопада, на сайтах названих чиновником установ, були доступні лише версії збірників з української мови для 10-го класу і жодної для учнів 5-х класів. Усього десятикласники складуть 12 тестів, п’ятикласники - 5.

"Якщо завдання є в вільному доступі, тоді навіщо витрачати кошти на їх придбання. Ніякого примусу в закупівлі батьками друкованої продукції не може бути", - впевнений Жебровський.

Він також зауважив, що до видавництв, які не виконали своїх зобов’язань перед замовником та почали розповсюджувати збірки завдань та збірки з розв’язанням задач за гроші притягнуть до адміністративної відповідальності.

Як відомо, в українській системі середньої освіти традиційно використовується практика контролю за відповідністю освітнього рівня учнів шляхом друку завдань у збірниках, що отримують гриф МОН та реалізуються приватними підприємствами на книжковому ринку. Зазвичай участь у якнайбільшому розповсюджені збірників серед учнів беруть відділи освіти на місцях, які мають адміністративний влив на адміністрації шкіл.

Незважаючи на можливість оприлюднення електронних версій збірників, та відповідно, вільного користування ними всіма учасниками освітнього процесу, їх оприлюднення зазвичай відтерміновується вимогами положень і рекомендацій, що регламентують проведення відповідних заходів.

На практику примусової реалізації збірників моніторингу якості середньої освіти скаржаться освітяни і батьки з усіх регіонів країни.

Друковані версії збірників завдань моніторингу реалізуються на книжковому ринку. Вартість збірника з одного предмета для 5 класу складає 7 грн, для 10-го класу - 8 грн за один збірник з одного предмета.

Як відомо перший тест моніторингу якості освіти учні 10-х класів складуть 12 листопада, п’ятикласники розпочнуть моніторинг 13 листопада.

Джерело: Освіта.ua