друкувати


Чим більше дітей - тим здоровіша мама

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-11 10:30:48

Cвідоме батьківство, планування сім’ї... Цим питанням лікарі надають великого значення: таким чином можна покращити репродуктивне здоров’я та підвищити народжуваність.

Але, за висновками багатьох гінекологів, розрекламовані контрацептиви - не така вже невинна альтернатива аборту, оскільки наслідки можуть виявитися плачевними.

Перед тим, як піти під вінець, майбутні священики Греко-католицької церкви та їхні обраниці складають тести, які показують: готові вони створити християнську родину чи ні. Серед запитань - скільки має бути дітей у сім’ї? Правильна відповідь: скільки Бог дасть. Так вважали наші пращури.

Сучасні медичні технології, здавалося б, залишають вибір за нами. Знайома, яка застерігалася від материнства багато років, вирішила зробити чоловікові подарунок - народити дитя на його ювілей. Розрахувала час і рівно за дев’ять місяців до важливої дати припинила приймати протизаплідні піґулки. З того часу минуло п’ять років, пара й надалі бездітна...

- Немає нічого дивного, адже гормональні контрацептиви - чужорідні речовини, які втручаються у налагоджений механізм, - каже лікар-гінеколог Олександр Прохоров. - Як наслідок, можуть пошкоджуватися статеві залози - тобто яєчники та регулювальний центр - гіпоталамус. Замість природних зв’язків створюються штучні взаємодії. Контрацептиви пригнічують вихід яйцеклітини. Жіночий організм створений для народження дітей, тому матка щомісяця чекає на запліднену яйцеклітину. Інші статеві гормони мають між собою та усім організмом чіткі гормональні взаємодії. Це надзвичайно чутливий організм: збій у його роботі загрожує неприємностями.

Деякі пари застерігаються роками, й весь цей час жіночий організм не виконує своєї функції. Кількість статевих гормонів скорочується, яєчники зменшуються у розмірах, їхні судини - звужуються, тож не можуть працювати як раніше. Поступово весь організм починає передчасно старіти. Коли жінка припиняє приймати контрацептиви, він зазнає чергового удару.

Тривала дія гормонів у слизовому шарі матки провокує зміни, які можуть призвести до передракових захворювань.

Не найкращим чином протизаплідні піґулки діють на слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки. На печінку та підшлункову залозу чужорідні гормони нерідко впливають, мов токсичні речовини.

На тлі прийому контрацептивів серед молодих жінок зросла кількість інфарктів, тромбоемболій легеневої артерії, інсультів, анемій, випадків гіпертонічної хвороби. У дам, які "застерігаються", діагностують недуги нирок та сечового міхура. Їм притаманні порушення сну, головні болі, роздратування, агресія та депресії.

Лікар-мамолог Ганна Кудренко зазначає: гормональні контрацептиви з’явилися понад 30 років тому. Ними користуються від 150 до 200 млн жінок у світі. За цей час кожна друга серед представниць чарівної статі "обзавелася" суттєвими порушеннями у статевій сфері, різко зросла кількість онкозахворювань, майже 90% дам мають проблеми з молочними залозами.

Лікар акушер-гінеколог Олена Школьнік наголошує, що гормональні контрацептиви мають чимало побічних дій. Жінки, які обирають такий метод планування сім’ї, можуть страждати від варикозного розширення вен, порушень менструального циклу, набирати зайві кілограми. Навіть у випадках, коли організм нормально сприймає гормони, передбачити наслідки важко, й лікарі зобов’язані попереджати про це пацієнток. Деколи ускладнення дають про себе знати не відразу, а через багато років після відміни контрацептивів.

 

До речі..

В американському суді розглядають сотні позовів від родичів загиблих жінок та жінок, які постраждали внаслідок прийому контрацептивів, зареєстрованих під іншими назвами на ринку країн СНД. Представниці чарівної статі помирали від закупорювання судини тромбом та легеневої емболії. Наймолодшій жертві було 17 років.

Джерело: Високий Замок