друкувати


Батьки та вчителі платитимуть за міністерські тести

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-11-07 10:30:44

У МОН сподіваються, що громадськість із розумінням поставиться до проведення моніторингу якості освіти та наголошують, що захід допоможе вчителям і батькам отримати об’єктивну інформацію про результати навчання дітей.

Про це йдеться у повідомленні Міносвіти, що оприлюднено прес-службою відомства напередодні початку всеукраїнської акції з визначення рівня знань учнів 5-х та 10-х класів.

Як відомо, уже 12 листопада в школах розпочнеться проведення моніторингу якості загальної середньої освіти, який буде проведено в усіх школах країни. Міністерські тести впродовж місяця складатимуть учні 5-х та 10-х класів усіх загальноосвітніх навчальних закладів країни.

"Основою моніторингового дослідження є точні масові педагогічні вимірювання, що повинні забезпечити об’єктивне оцінювання досягнутого учнями рівня навченості та встановлення його відповідності запланованим результатам і нормам навчання, визначення рівня викладання, якості, актуальності та повноти змістового наповнення навчальних предметів тощо", - наголошують у Міносвіти.

Моніторинг якості загальної середньої освіти проводиться за збірниками завдань для проведення моніторингу, що видані ТОВ "Центр навчально-методичної літератури". Друковані версії збірників завдань уже реалізуються підприємством на книжковому ринку. Вартість збірника з одного предмета для 5 класу складає 7 грн, для 10-го класу – 8 грн за один збірник з одного предмета.

Також в реалізації збірників видавництву допомагають відділи освіти на місцях, які разом із методичними рекомендаціями з проведення моніторингу якості загальної середньої освіти розсилають листи-замовлення на збірники, що школи мають подавати разом з копіями квитанцій про їх оплату.

Збірники завдань для проведення моніторингу містять 10 варіантів тестів, кожен з яких складається із завдань, які відрізняються складністю та формою. Кожен учень виконуватиме один варіант тестів у спеціальному бланку відповідей. Усього, відповідно до графіків проведення моніторингу, учні 5-х класів складуть 5 міністерських тестів, десятикласникам доведеться пройти 12 тестувань.

У Міністерстві освіти і науки переконують, що участь учнів в освітньому моніторингу допоможе вчителям і батькам отримати об’єктивну інформацію про результати їхнього навчання та сприятиме поліпшенню системної підготовки майбутніх випускників до державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання.

"Від того, якого рівня знань досягне дитина в школі, залежить її подальше професійне навчання і доросле життя. Об’єктивні результати моніторингу сприятимуть заохоченню школярів до навчання, допоможуть їм зрозуміти, що навчання - це дуже важлива та значуща частина цього періоду життя", - наголошують чиновники.

У відомстві вкотре зазначають, що за бажанням батьків можна буде здійснити порівняльний аналіз навчальних досягнень учня з відповідними середніми показниками по Україні з метою вдосконалення подальшої навчальної роботи школяра.

"Моніторинг не передбачає контролю діяльності педагогів чи навчальних закладів, а має на меті з’ясувати типові помилки і прогалини у засвоєнні змісту загальної середньої освіти, виявити болючі проблеми сучасної школи та визначити дієві шляхи їхнього подолання", - запевняють у Міносвіти.

Також чиновники сподіваються на розуміння важливості мети моніторингу серед учнів, батьків та вчителів.

"Сподіваємося на розуміння всіма важливості цього заходу та сумління в досягненні об’єктивного результату", - йдеться у повідомлені освітнього відомства.

У свою чергу інформація про проведення моніторингу викликала обурення батьків, учителів та учнів, які ставлять під сумнів освітню мету проведення відповідних заходів та акцентують увагу на фінансовій зацікавленості чиновників у проведенні моніторингу.

Джерело: Освіта.ua